ПИРОТСКИ АЙВАР
Класическата рецепта за айвър идва от сръбската кухня. От 40 години сестра ми го приготвя само от чушки. Преди време айвър се появи и в българската търговска мрежа. Не ми хареса, защото бяха прекалили със слагането на оцет, който осезателно се чувстваше в разядката. В Северна Македония също произвеждат айвар, но в съдържанието
му поставят печени патладжани.
Македонски айвър правих миналата година.
Сега исках да направя класически айвър. Прочетох, че в района на Пирот слагат в айвъра и моркови освен чушки и реших и аз да прибавя поне малко количество моркови. Получи се много вкусна разядка.
ПРОДУКТИ
6 кг.червени чушки
500гр.моркови
За овкусяване
1ч.ч олио
1с.л сол
1ч.л.захар
1 глава чесън
ПРИГОТВЯНЕ
Най напред се пекат чушките. Ако няма условия да се изпекат на плоча или в чушкопек, може да се изпекат във фурата, което може да се види тук .
Чушките се обелват.
Нарязват се на едри късчета и се смилат.
Морковите се сваряват и също се смилат.
Двете смеси се съединяват и се разбърква. Поставя се солта, захарта и сгорещеното олио на части. Разбърква се.
Съдът се слага във загрята на 250°С фурна. Айвърът се пече 60 минути като често се разбърква.
Чесънът се нарязва на дребно.
Прибавя се към сместа. Разбърква се.
Айвърът се насипва в буркани и се изварява 20 минути.
Прибира се в хладно помещение.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар