КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ СЪС СЪРНЕШКА КАЙМА
Кюфтета по чирпански. Популярно ястие,но колкото и да се питаме защо именно така са наречени,едва ли ще намерим правилен отговор. И все пак се разказва една история ,но доколко е вярна-кой знае?
Домакиня решила да сготви постна яхнийка с картофи , просто за разнообразие.
Съпругът, който обичал да си похапва месо, възнегодувал срещу това решение. Тогава домакинята тайничко пъхнала останалите от вечерта пържени кюфтета в ястието. След кратко варене добавила зелени подправки и поднесла ястието. Всички били доволни.
За тази вкусна яхния няма точна рецепта.Някои пържат кюфтетата, други прибавят ориз, а трети подправки. Но когато се каже"Кюфтета по чирпански" във всяко ястие има картофи. Ето това е общото на всички рецепти. Аз обикновуно не пържа кюфтетата,нито слагам ориз. Овкусявам с подправки и овалвам в брашно. В повечето случаи запържвам зеленчуците и добавям препечено брашно за соса. Картофите слагам сурови в тендерата. Не ги запържвам или задушавам. Сега ще използвам вместо телешка или свинска кайма такава от сърнешко месо.
ПРОДУКТИ
За кюфтетата
500гр.сърнешка кайма
3 парчета настърган на ренде бекон
1 глава смлян лук
1ч.л.черен пипер
1 ч. л. кимион
няколко стърка магданоз
1ч ч.л. риган
1ч.л.чубрица
1/4ч.ч.червено вино
1ч.л сол
3с.л.брашно за овалване на кюфтетата
За соса
2 гл.лук
2 моркова
2 с.л. препечено на тиган брашно
4 картофа
зелени подправки
магданоз и целина
1/2ч.ч.доматено пюре
2 литра вода и 1 телешки бульон
ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се нарязват и запържват.
Прибавя се брашното и доматеното пюре.
В тенджерата се слагат всички продукти с подправките без кюфтетата.
Последните се оформят след смесване с подправките.
Овалват се в брашно.
Добавя се водата , в която е разтворен бульона. Когато ястието заври се прибавят и кюфтетата. Ястието ври още 15 мин. Поднася се поръсено с магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар