КЪПАНИ БАНИЧКИ
Къпаната баница е доста разпространена. Прозвището "къпана" идва от факта ,че тази баница може да се залива с течност или потопява в такава още в сурово състояние.
Във често срещаните рецепти корите се поливат с течност. В тази рецепта говорим за малки банички, които се потопяват в течност без да се мокрят отгоре. Рецептата съм адаптирала от кухнята на Ваня Джорджевич, която е нарекла баничките "плуващи". Променила съм някои елементи от технологията, ръководейки се от моя опит. Това стана в движение, т.е. когато правех баничките. Прецених ,че ще е по-добре да се използва прясно мляко отколкото вода. По вкусни са баничките с мляко. При Ваня Джорджевич престоя на баничките във водата е половин час ,при мен престоя в млякото е 15 минути. При Ваня Джорджевич баничките се пекат с водата, а при мен се пренасят върху хартия за печене в друга тава. Направих това защото млякото когато се изпари се карамелизира
и баничките залепват за тавата. С останалото в тавата мляко накрая изпечените баничките се поливат отгоре. Различното при мен е и ,че към бакпулвера се прибавят и 3 с.л. брашно. Тази променена технология се оказа доста сполучлива. Това показа не само моят краен резултат, но и този на домакини, които направиха баничките по моята рецепта след като я публикувах в кулинарните групи,в които участвам. Особено активни се оказаха приятелите от групата" Нашите вкусотийки" С удоволствие споделям рецептата и тук.
ПРОДУКТИ
1 пакет готови кори за баница от 500гр.
2 яйца и 1 белтък
300 гр. сирене
3 с.л. брашно
1 бакпулвер
10 с.л. прясно мляко
15 с.л олио
3 с.л. за намазване на корите
40 гр. краве масло
100 мл. прясно мляко за потопяване на баничките.
1 жълтък за намазване на баничките
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвя плънката. Яйцата се смесват с олиото.
Добавя се сиренето нарязано на дребно.
Добавя се брашното и бакпулвера.
Разбърква се.
Добавят се десетте лъжици прясно мляко, което се слага да заври.
Отново се разбърква.
Корите се разтварят.
Разделят се на по 2 кори. Първата се маже с олио. Върху нея се слага втора кора, която се маже с част от плънката.
Корите се навиват на охлюв.
Така се процедира и с останалите кори.
В тавичка се налива горещото мляко/ 100 мл/.
Поставят се баничките и всяка се маже с оставеният жълтък. В течността те престояват 15 минути. Пренасят се в друга тава, покрита с хартия за печене. Отгоре върху всяка баничка се слага бучка масло. Поставят се в загрята на 200 °С фурна и се пекат до готовност /около 30 минути/.
Готовите банички могат да се полеят с останалото мляко , в което бяха потопени. Ако е останало такова. Защото различните кори са с различна хигроскопичност. Някои попиват повече течност от други.
Така баничките са изпечени отдолу.
Бакпулверът и брашното са увеличили обема на баничките.
Структурата им е доста рехава. Те не са сбити.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар