ПОСТНИ КЕКСЧЕТА С КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ,ОРЕХИ И СТАФИДИ
Великият пост, наречен още Света Четиридесетница, продължава седем седмици и приключва ден преди православния Великден.
В този период вярващите спазват строг контрол във храненето. Постната храна включва само растителни продукти,които сe съчетават по различен начин.
Когато видях постният кекс на Миленка Багалийска ми хареса нежната му текстура, богатото съдържание от любими продукти. Приятелка приготвяше подобен, но доста беден на разнообразни продукти.
Реших да приготвя чудесния кекс на Миленка,за да почерпя приятелката ми Вили, отличен стилист във фризьорството . И не само.
В този период Вили пости и затова с удоволствие направих малки кексчета, аранжирани по подходящ начин.
Вили и Цвети, която работи при нея много се
зарадваха и опитаха сладките изкушения.
Споделям рецептата, от която изключих захарта, защото конфитюр е достатъчно сладък.
Добавих и шоколадова глазура за повече финес ...
ПРОДУКТИ
2 ч ч. брашно
1 бакпулвер
2/3 ч.ч олио
1/2ч.п.орехи
1 шепа стафиди
1ч ч.хладка вода
ванилия
1ч ч . конфитюр от ягоди
1/4 ч.л кардамон
черен шоколад - 100 гр
бял шоколад - 100 гр .
ПРИГОТВЯНЕ
1. Брашното и бакпулверът се пресяват .
2 . Прибавят се нарязаните орехи,стафидите и подправките.
3. Водата, олиото и конфитюрът се смесват
4. Прибавят се към брашното и се разбъркват добре .
5. Сместа се разпределя във формичките.
6. Пече се на160°© 20 минути .
8. В три от формите се слага бял шоколад,а в другите черен.
9. Кексчетата се връщат във формите в положението,в което са се пекли.
10. Оставят се , за да стегне шоколада.
11. Вече са готови.
Коментари
Публикуване на коментар