КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ С ЖЕЛИРАЩА ЗАХАР
Не зная защо до сега не съм правила конфитюр от смокини при наличието на три смокини в двора ни.
Всяка година се отрупват с плодове,които са много вкусни и ароматни.
Смокиновите листа са богати на антиоксиданти и фибри и са чудесен източник на витамин А, В1 и В2. Съдържат калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, магнезий, както и аcкоpбинова киcелина, cмоли, етеpични маcла. След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций.
От листата се получава чудесна отвара или след овкусяване чай.
Но сега въпросът е какъв конфитюр от смокини да приготвя.
От известно време съм фен на конфитюра с желираща захар 2:1. Става много бързо и е много вкусен.
Правила съм различни сладка и конфитюри с желираща захар и всички са с чудесен вкус.
Наскоро правихме конфитюр от горски плодове и конфитюр от боровинки с приятелката ми Гевето. Стана божествено.
В този ден, Гевето спомена,че е чела,за приготвяне на чудесен конфитюр от смокини, за който част от плодовете се пасират ,а останалите се нарязват на парчета.
Това ме заинтригува, а и смокините ни започнаха да зреят.
Реших да направя само половин доза конфитюр от смокини и то с желираща захар..Исках да разбера какво ще се получи.
Пасирах част от смокините,а другите нарязах на малки парчета.
Смокините бяха малко сухи и вместо вода прибавих отвара от смокинови листа.
Оставих смокините засипани със желираща захар до сутринта и сварих конфитюра за 10 минути.
Стана чудесен.
Ще направя повече,щом узреят още смокини.
А сега рецептата.
ПРОДУКТИ
500 гр. смокини
250 гр. желираща захар 2:1
120мл.отвара от смокинови листа
За отварата
500 мл. вода
3-4 смокинови листа
ПРИГОТВЯНЕ
1. От смокините се отделят една част измиват се нарязват се на парчета и се пасират.
2.Останалите се измиват добре и всяка се разрязва на половина. Всяка половинка се разрязва на три резена и всеки се разрязва още на две.
4. Приготвя се отварата като листата от смокиня се измиват добре. Поставят се в съд за варене и се заливат с водата. Вари се 15 минути.
5. Отделят се 120 мл. от течността и като се охлади се прибавя към смокините .
6. От останалата отвара може да се приготви чай или друга напитка.
7. Смокините престояват 4-5часа или една нощ и се оставят да заврат.
Варят се 10 минути.
8. Бурканите се затоплят във фурната,включена на 50°© с вентилатор.
9. Още горещ конфитюр се насипва в бурканите и се обръща върху капачките.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар