КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ С ЖЕЛИРАЩА ЗАХАР



 Не зная защо до сега не съм правила конфитюр от смокини при наличието на три смокини в двора ни.



 Всяка година се отрупват с плодове,които са много вкусни и ароматни.

Смокиновите листа са богати на антиоксиданти и фибри и са чудесен източник на витамин А, В1 и В2. Съдържат калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, магнезий, както и аcкоpбинова киcелина, cмоли, етеpични маcла. След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. 
От листата се получава чудесна отвара или след овкусяване чай.

Но сега въпросът е какъв конфитюр от смокини да приготвя.

От известно време съм фен на конфитюра с желираща захар 2:1. Става много бързо и е много вкусен.


Правила съм различни сладка и конфитюри с желираща захар и всички са с чудесен вкус.



Наскоро правихме конфитюр от горски плодове и конфитюр от боровинки с приятелката ми Гевето. Стана  божествено.
В този ден, Гевето спомена,че е  чела,за приготвяне на чудесен конфитюр от смокини, за който част от плодовете се пасират ,а останалите се нарязват на парчета.
Това ме заинтригува, а и смокините ни започнаха да зреят.
Реших да направя само половин доза конфитюр от смокини и то с желираща захар..Исках да разбера какво ще се получи.
Пасирах част от смокините,а другите нарязах на малки  парчета.
Смокините бяха малко сухи и вместо вода прибавих отвара от смокинови листа.
Оставих смокините засипани със желираща захар до сутринта и сварих конфитюра за 10 минути.
Стана чудесен. 
Ще направя повече,щом узреят още смокини.
А сега рецептата.


ПРОДУКТИ 

500 гр. смокини 

250 гр. желираща захар 2:1

120мл.отвара от смокинови листа

За отварата

500 мл. вода

3-4 смокинови листа




ПРИГОТВЯНЕ






1. От смокините се отделят една част измиват се нарязват се на парчета и се пасират.

2.Останалите се измиват добре и всяка се разрязва на половина. Всяка половинка се разрязва на три резена и всеки се разрязва още на две.




3. Смокините и пюрето се поставят в съд .





4. Приготвя се отварата като листата от смокиня се измиват добре. Поставят се в съд за варене и се заливат с водата. Вари се 15 минути.

5. Отделят се 120 мл. от течността и като се охлади се прибавя към смокините .







6. От останалата отвара може да се приготви чай или друга напитка.


7. Смокините престояват 4-5часа или една нощ и се оставят да заврат.
Варят се 10 минути.


8. Бурканите се затоплят във фурната,включена на 50°© с вентилатор.



9. Още горещ конфитюр се насипва в бурканите и се обръща върху капачките.






ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации