ГАЛАКТОБУРЕКО В КАДАИФЕНИ КОРНЕТИ



                 

Кадаифът е популярен продукт у нас. Най-разпространен е печеният кадаиф.
Преди година видях ,че от суров кадаиф могат да се правят различни и много впечатляващи десерти. Мислех си,че разликата с печения кадаиф е само в това,че той се приготвя по-бързо- само се залива със сироп. Когато си купих суров кадаиф  и приготвих първия си десерт, разбрах , че разликата е голяма. Десертите със суров кадаиф приготвен в домашната кухня са много по -вкусни. Е когато печеният кадаиф се овкуси добре и той не е лош за консумация. Но има такива десерти, които не могат са се приготвят с печен кадаиф. Докато сладкиши като кюнефе кадаиф с млечен крем или торта с кадаиф могат да се направят и с печен кадаиф, има такива, за които е нужен само суров. Такъв десерт са корнетите от кадаиф с крем. Когато видях тази вкусотия първо при турските кулинарки,след това и при руските и накрая и при Люси Евтимова, реших, че трябва да направя свой вариант. Оформянето на корнетите взаимствах от тук. Избрах крем , за който научих, че е един от гръцките национални десерти и който е основа за приготвяне на сладкиша галактобуреко.
Правих няколко пъти навит кадаиф около метални корнети и мисля, че добре се получи.
Кремът се оказа  не само напълно подходящ за кадаифените корнети,но и за рулца от кадаиф с млечен крем.
 И така аз направих моите кадаифени фунийки. И не се притеснявам от мнения,че не е необходимо блогарите да взаимстват от други рецепти, за да показват същото, а да споделят само нещо свое. Има логика в това, но когато се прочете една рецепта в няколко блога се разбира и научава нещо различно за всеки индивидуален опит.Аз прегледах няколко блога за кадаифени фунийки и съм сложила линг към тези статии в края на моя пост.Но що се отнася до съдържанието на сладкиша, всичко е съобразено с моя опит и вкусови предпочитания на семейството и близките ми.


Споделям тази рецепа, защото в кулинарната група,в която членувам проявиха интерес към сладкиша,който съчетава традиционни вкусове от турската и гръцка кухня.
 Дозата ми е малка,защото десертът е много сладък и въпреки че е невероятно вкусен, трябва да се консумира в малки количества.
                       
                            Продукти

За фунийките:  250 гр.  суров кадаиф; 60 гр. краве масло
За сиропа: 1/2 ч.ч. захар 1/4 ч. вода:ванилия- 1/2п. ;1с.л.  лимонов сок
За млечния крем : 500 мл. прясно мляко; 60гр. грис; 2 яйца ; парче краве масло ; 8 с.л. захар; ванилия
Поръска: шамфастък /по желание  други ядки и сладко от портокалови корички/
                       
                          Приготвяне

Кадаифът се развива защото изглежда като прежда и трябва да се овкуси с разтопеното масло , което се разпределя равномерно. Около всяки метаен корнет внимателно се навива от кадаифа, като през останалото време другият кадаиф трябва да бъде покрит с фолио , защото бързо съхне. Броят на сладкишите зависи от големината на металните корнети.
Готовите форми се поставят в загрята на 170°Cфурна, в тава покрита с хартия за печене. Наблюдава се процеса на печене и когато кадаифа се изчерви добре , се изважда с тавата от фурната.Когато сладкишите се охладят, се  освобождават внимателно от формите и се пълнят с крем, който се приготвя предварително за да е хладък. За него прясното мляко със захарта се загрява и към него постепенно се прибавя гриса, като се бърка непрекъснато.Разбитите до по беляване яйца се прибавят когато крема започне да се отделя от съда, постепенно извън котлона.След това кремът се слага та котлона за още 2 мин. И се бърка непрекъснато. Прибавят се маслото и ванилията.
Накрая корнетите, напълнени с крема и поръсени с ядки, се поливат със студен сироп,за да останат хрупкави.Така са много вкусни.




Ако решите да приготвите тази вкусотия то:  Добър апетит!          

Източник за оформяне http://www.yeturlalezzetkareleri.com/2015/03/kremal-kulah-kadayf-tatls-kornet-kadayf.html?m=1

Източник за оформяне http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2015/03/crispy-cones-of-kadaif-stuffed-with.html?m=1

Източник за оформяне www.4nono.com/طريقة-عمل-الكنافة-الكورنيه-بالصور

Коментари

Популярни публикации