МЕКИЦИ ОТ БИО ПРОДУКТИ



Майка ми винаги казваше,че домашно приготвените суровини са най-добри за домакинството. Аз самата израснах в дом, в който почти всички домакински продукти се произвеждаха в семейното стопанство. Когато био продуктите се появиха на пазара, майка ми казваше, че са за повече пари , иначе не са като домашните продукти . По - късно като се поинтересувах, разбрах,че това не е така. Биопроизводството и био продукти те от всякакво естество се предпочитат вече. Организацията на тази  дейност разчита на нови технологии и добри резултати. Предимствата на органичните продукти пред Конвенционалните 
храни са безспорни. Въпросът е доколко можем да си го позволим, защото био производството у нас е все още слабо развито и повечето от био продутите се внасят.
Вярно е, че някои земеделски храни произвеждаме или закупуваме от дребни производиети, но са налага други да търсим в био магазините.
 Да си призная , аз рядко използвам био продукти и суровини,но напоследък започнах да си позволявам да за купувам био брашна , зърнени култури и био мазнини. Май здравословните проблеми ни подсещат за това.
Не са много нещата , които правя с био суровини, но определено вече множество пъти приготвям мекици с био брашно и био мазнина. Сравнявайки тези мекици с направените с обикновени продукти, установих,че разликата във вкуса и качеството на крайния продукт е твърде голяма. Последният път когато приготвях това лакомство на семейството ни, реших да сложа само био суровини - от маята до мазнината за пържене.Резултатът беше чудесен.Както на вид , така и на вкус мекиците бяха невероятни.
Затова реших да споделя тази рецепта. Необходими са следните

ПРОДУКТИ

500гр пълнозърнесто био брашно

250 мл. минерална вода/да не е газирана/
1 яйце
1 пакет био мая за хляб /за 500гр.брашно и без глутен.Тя е 0.79 лв./
1ч.л калиева сол; 1/2ч.л. кафява захар
1ч.л. био бакпулвер
За пържене био олио 

ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява и към него се прибавят сухите съставки.
Слага се разбитото яйце и постепенно се добавя водата.Тестото трябва да е меко след замесването на продуктите. Слага се в купа, която се покрива с фолио или в найлонов плик


Когато тестото увеличи обема си двойно е готово да пържене.

От тестото се правят топчета.


Като тези топчета,но може и по -малки.Ако тестото е достатъчно меко,  то лепне по ръцете  и тогава те се навлажняват с олио и  се оформят топчетата..Последните се оставят да постоят 5 минути и всяко топче се разтегля добре ,особено в средата ,за да се получи обем в края. В средата остава тънък пласт като ципа.Разтеглените на кръгчета  мекици се пържат в сгорещена мазнина/на маслена баня/. Струва ми се ,че био маята е много хубава и затова може би се получи такъв хубав ефект.
Имам една друга рецепа с обикновена мая и ето как е там


Готовите мекици се отцеждат от мазнината върху домакинска хартия и се подреждат в съдове да поднасяне.
Консумацията с домашни сладко,мед или сирене ще завърши ансамбала на биологичното съдържание.
   
                                         



Био продуктите са за предпочитане,но високата им цена и трудно откриване в по- малки селища се превръща в проблем. Затова и от обикновени продукти може да се направят чудесни мекици. Препоръчах на някои приятели от кулинарните групи,в които членувам. За да съм по убедителна, направих една доза мекици за закуска. Замесих тестото вечерта/съвсем същото като това с био продукти/ и сутринта беше готово за пържене. Е, все пак добавих и едно яйце в тестото.  След като то се постопли сутринта приготвих не по-лоши мекици от тези с био продукти.







Ако искаме да направим мекици като кравайчета, за да не се затвори дупката в средата се пъха вилица и мекицата се разклаща с помощта на вилицата.Така няма опасност отвора да се слее с тестото.  


След като се изпържат, мекиците могат да се сложат в гевгир за отцеждане. 










                          ДОБЪР АПЕТИТ! 

                                       

Коментари

Популярни публикации