КИФЛИЧКИ ДВЕ В ЕДНО







Правя кифлички от години.Традиционната форма и технология ми се струваха вече доста травиални. Когато прочетох заглавието "Домашни солени кифлички". ,разбрах,че тези, наречени от автарката на блога "божествени "кифлички,  са доста харесвани и се предлагаха в няколко поста. Направи ми впечатление,че рецептата включваше интересни неща.Обикновено за 1 кг. брашно се използва  1 кубче свежа мая, а тук за същото количество- 20 гр. мая,което е на половина по - малко от обичайното.Количеството на мазнината също ме озадачи - 200мл. олио. А обикновено се поставя 1-2 с.л.  Върхът на изненадите беше количеството  захар -1 с.л. Това означаваше, че подобно количество захар е нормално за солени кифлички. Но се замислих дали освен солена плънка,може да се сложи и сладка,без да се увеличава количеството на захарта в тестото. Реших да опитам. Бях доста скептична към не традиционните съотношения на продуктите в тестото и като "Тома Неверни" добавих още 4 грама мая. И пак поради същата причина поставих и 1ч.л. бакпулвер в брашното Течността ми се видя много и сложих 450 мл. Когато замесих тестото смело, защото издържах на изкушението да не променя още нещо и за разлика от друг път не се наложи са добавям още брашно или течност. Тестото като че ли "само"се оформи меко и еластично,без корекции. Не повярвах на очите си. Втасването стана бързо както беше отбелязано в рецептата. Разделих оформените късчета тесто на две и започнах да оформям кифличките първо със сладка ,а след това и със солена плънка. За да се различават сладките кифлички завивах в полукръг , а солените оставих прави като рогчета. Накрая когато бяха готови, първата реплика, която отроних беше, че кифличките "не са божествени , а пребожествени". А тези със сладката плънка бяха толкова естествено сладки, сякаш бях сложила поне 1 ч.ч. захар в тестото. Голяма част от тези невероятно вкусни кифлички подарих, а от тестото заделих малко и направих на внучката си Аманда питки - мечета , които бяха изненада за нея. Общо взето това е една доста сполучлива технология и точна рецепта за приготвяне на вкусни кифлички. Затова споделям всичко това и съм сигурна,че който направи тези вкусотии няма да съжалява.

Нито за тези кифлички със солената


нито за тези със сладката плънка.

ПРОДУКТИ

  • 1 кг брашно 
  • 450 мл течност /1/2 мляко и 1/2 вода/
  • 200 мл олио
  • 3 яйца 
  • 3 с.л. захар; 1 с.л. сол
  •  24 гр прясна мая
  • 1ч.л бакпулвер               

  • Сладка плънка
  • твърд      ябълково-шипков мармалад 
  •  парченца локум 

           Солена плънка
  • 200гр сирене 
  •  1 белтък

           За мазане на корите ,от  които се оформят кифличките
    .       масло или маргарин.

ПРИГОТВЯНЕ

Маята се смесва със захарта, 2 с.л. брашно и вода за да шупне. Сместта престоява 10 мин.
През това време се приготвят: пресятото брашно с бакпулвера и солта; 2 яйца; затопленото мляко смесено с олиото.
От продуктите се приготвя меко и еластично тесто.Втасва поставено в найлонов плик.


Когато удвои обема си се разделя на късчета.По рецептата са 32,но моите бяха по-малко ,защото отделих тесто за питките-мечета.
Всяко  късче се  разточва на елипса. От единия край се правят нарези както е показано на изображението. Намазва се с масло или маргарин. Въпреки скептичното
отношение към маргарина,според компетенто мнение на технолог ,маргарин запазва мекотата на кифличките.




Нарезите се правят почти до края на кората на около 2 см.



Слага се плънка - сладка или солена. Навива се като с ръцете  се разтяга тестото настрани, за да се разпредели плънката.
Готовите кифлички се оформят така:




Втасват още 20мин. подредени в тави покрити с хартия за печене, а от горе кифличките се покриват със стреч-фолио. Преди печене се намазват със смес от 1 жълтък; 1 с.л.олио и 1 с.л. мляко. Поставят се в студена фурна и се пекат на 180°C./В зависимост от функциите на различните фурни температурата на печене може да се промени/ А когато фурната е студена ,кифличките увеличават обема си с увеличаване на топлината.Така се избягва рязката разлика между загрята та фурна на и много по-ниската температура , при която са втасва ли кифличките.
Когато кифличките са готови и охладени се  усеща тяната мекота и пухкавост и  в това състояние са до една седмица.




Последният път използвах уреда си за образуване на декоративни релефи

                                      

Това не се отразява на вкуса, но променя визията на кифличките.
Изглеждат апетитни и  красиви. Но и с нарези , направени с нож не изглеждат зле.



Замразяване; Когато се охлад ят,  част от кифличките могат да се замразят. 
Така се запазват за по-дълго.
Друг вариант е кифличките да се за мразят преди последното втасване,за да се приготвят след време. 
А ако се консумират веднага  
                                  
                                         ДОБЪР АПЕТИТ!



Източникhttp://rummy.rummylicious.com/2010/07/blog-post_21.html?m=1





















Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации