ТИПОВО-МНОГОЗЪРНЕСТО ХЛЕБЧЕ В ДОМАКИНСКО РЕНДЕ





Освен към питките, които правя от години, започнах да проявявам интерес към приготвянето на хляб. Много отдавна бях чула за един мъж, който водейки здравословен начин на живот и обръщайки особено внимание на храната, сам си месел хляб. Спомням си и хляба , който месеше баба ми по майчина линия. Той винаги беше с правоъгълна форма,изострен от двата края. Баба ми  Иванка , наричаше този хляб "булка" и винаги го правеше от бяло брашно , смляно от пшеница, която произвеждаха.Прочетох доста за технологиите на приготвяне на хляб. Дори изпробвах една ,която ме впечатли с това,че паралелно с изпичането на хляба във фурната има тава с изпаряваща се вода. Т.е. хляб изпечен на пара.  Обмислях  какъв да бъде следващият ми хляб , който да направя през свободното време,но не смятах това да е скоро,когато дочух реплика от една жена,излизаща от хлебарницата и която се ядосваше,  че никъде не намира кръгли хлебчета . Думите и "да можех  и сама щях да си направя"не само ме заинтригуваха, но и мотивирха да се опитам да омеся точно такъв хляб.
Разгледах рецепти и идеи за направа на кръгли хлебчета в кутии от консерви и кафе.Имах само една кутия и тогава ми дойде на ум да използвам домакинско ренде. Тази идея така ми се натрапи, че дори споделих с колежка за намерението си , което да осъществя когато имам време. Тя усети,е вече тази идея ми е в главата и ми каза, че доколкото ме познава скоро ще го направя. Да, така и стана.  Имах едно ренде от неръждаема стомана, но си купих и друго. Ако е, да е, както казваме понякога. Започна едно приключение ,от замесването на хляба
до появата му на масата , в постигнатата кръгла форма.


Това беше за мен осъществена идея. Нямах търпение да опиша приключението си тук и затова най–  напред го показах на приятелите си във Фейсбук. Много от тях маркираха харесване , имаше и малко коментари, но може би защото ме познаваха и знаеха , че в кулинарията имам и щури идеи, не се впечатлиха много. Но когато го показах в двете кулинарни групи, в които членувам, емоциите бяха много и положителните оценки за идеята с рендето също.Даже една жена сподели,че рендетата и са правоъгълни и как тогава да си направи и тя хляб в ренде. Изненадана бях и от скъпата си  приятелка Криси,с която се  виждаме рядко ,но се оказа,че членува в кулинарна група, заедно с мен.Тя бе впечатлена и от идеята за използване на семена в брашното и сподели моето творчество в нейна група ,в която аз не съм. По Великден ще очакваме козунаци в ренде, които Криси обеща да направи. И така всичко започна и приключи много емоционално , а аз по долу ще споделя как направих тези толкова вкусни и приятни на външен вид хлебчета, въпреки не  толкова хубавите снимки.

Продукти

500гр. многозърнесто 250 гр типово брашно.

500м.л. хладка вода

1 пакет суха мая и 1/2 кубче прясна мая


2 с. л. зехтин+още около 4с.л. за доизмесване


1ч.л. сол; 2-3 щипки захар 
                                     
 По 150 гр.  запечени орехи и шамфастък/това имах,но може и други ядки/

Поръска: тиквени и слънчогледови ядки

Приготвяне



Брашното се комбинира и се пресява със солта.Поставя се сухата мая.
Прясната мая се смесва със захарта и малко течност, за да шупне. Прибавят се зехтина и остеаналата течност . Течната смес се прибавя постепенно към брашното. Меси се като тестото се разтяга и се събира няколко пъти.Доизмесва се  със зехтин. Втасва 1/2 час на топло, покрито с фолио и като
увеличи обема си се премесва и отново втасва. След 1/2ч.  се прибавят ядките. 


Както се вижда ядките са счукани на едро.Тестото се разстила с ръка като кора Посипва се с ядки. Събира се на две,три,четири ,после на топка и отново се разтяга Процедурата се повтаря три пъти до измесване на ядките.Тестото отново втасва и
 след 1/2 час се премесва. Втасването продължава още 1/2час. 
Втасалото окончателно тесто се разделя на части и се слага в  приготвените две рендета и една кутия.Съдовете са подмазани , а кутията е облепена с хартия за печене.


Рендетата само частично са облепени и са опаковани с пекарска хартия /както се вижда/. 
 Но трябваше и те да се облепят с хартия изцяло и тя да се надупчи , там където са отворите на рендето. Така и парата ще излиза добре и по-лесно ще се извади хляба.
В съдовете се слага 2/3 от тестото,защото то отново ще се надигне.Преди печене, хлебчетата се намазват  с олио и вода и се поръсват със семената. 





След 20 мин., съдовете се слагат в тава облепена с хартия за всеки случай и хлябът се пече 35 мин. в загрята на 200°C, фурна, която се намалява на 160°C  след 20 мин.





Изпеченият хляб се покрива с кърпа за 15 мин., изважда се върху решетка и се охлажда 1 час.



Вижда се ,че тестото добре е омесеното и изпечено.
 След като се охлади напълно, се прибира. Ако хлябът е в по-голямо количество, отколкото може да се консумира, се замразява във фризера  и така се запазва за по- дълго време.



На  другия ден, хлебчетата са изпръхнали и са най-добри за консумация.  От тестото остана малко и направих няколко обли хлебчета.
Ако някой реши са направи тези толкова вкусни и здравословни хлебчета
                                                                                                                              ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник за рецептата http://vkusnosbety.blogspot.bg/2011/08/blog-post_3166.html?m=1

Коментари

  1. Направо уникално!А и рендето е точно като за тази цел.

    ОтговорИзтриване
  2. Направо гениално!Ето какво можем жените
    И аз ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  3. Ваня,идеята Ви е супер.Как само е измислено.А за тестото нямам думи.С ядките и тези семена направо си е здравословно.Поздравления!
    Рая Иванова

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова съм впечатлена.Ще опитам козунак.
    Лили

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно предложение.Може ли да сложа бяло брашно?
    А ако използвам правоъгълно ренде?
    Ивелина

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Ваня! Уникална сте ,нямаше да се сетя.Ще пробвам.Да попитам как сложихте рендето да не падне като се пече
    Таня

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря!Нямах представа дали ще излезе нещо,но бях ентусиазирана да опитам.И сега наистина само за това ще го използвам.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря! Забележителна е и оценката на женската интонация!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Рая! Беше удоволствие да си изпълни такова хлебче! И вкусно и здравословно. Моя приятелка ,също обърна внимание на здравословната страна.

    ОтговорИзтриване
  10. Лили,колко мило! Опитай непременно и на мини по Великден да споделиш ако имаш възможност.

    ОтговорИзтриване
  11. Да,може Ивелина. С бяло брашно ще станат и по обемни и пухкави Все пак има повече глутен в бялото брашно.

    ОтговорИзтриване
  12. Таня,хлебчетата са уникални.А рендето си стои право в тавичката без да се подпира с нищо. Но трябва да се сложи по малко тесто.Сега като се замисля е по-добре наполовина на рендето да е тестото. И вътре в рендето да има хартия. По - лесно се изважда хляба после.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации