ТОРТА КАДАИФЕНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ



След кадаифените корнети, дойде ред и на десерта кюнефе  Този традиционен десерт в турската кухня не е много популярен у нас и не се практикува масово. В ресторантьорството има заведения с източна кухня,които предлагат кюнефе и такива като гурме -ресторантите,  където може да се опита от тази вкусотия. При приготвянето и поднасянето на кюнефе има някои специфични особености. Важни са подбора на кашкавала , времето за печене и  начина на поднасянето.
За тази цел има  двойка специални чинийки , в които се приготвя десерта на котлона като кадаифа изпечен от едната страна се прехвърля в другата чинийка от неизпечена та страна, след което отново се слага на котлона.
Въпреки че съм оборудвана с тези съд чета, 


аз приготвих първото си кюнефе във формата за кекс и във фурната.  Когато залях със  сироп кадаифа и десерта беше готов ме очакваше задачата да приготвя и торта за рождения ден на зет ми Марин. Тогава ми хрумна идеята да трансформирам готовото вече кюнефе в блат за торта и да допълня с крем и шам фъстък за украса.
За целта избрах отново гръцкия крем , с който напълних кадаифените фунийки. Завършекът на тортата беше от сметана и шам фъстък. Получи се интересна интерпретация, където кюнефето изигра важна роля. Оказа се стожер на тортата. 
Почерпих с тази торта реално и виртуално и съм удовлетворена, че се хареса на всички. Децата си също почерпих  но...виртуално, защото живеят в Германия и в момента не бяха сред нас. От приятелите ми във  Facebook  и кулинарните групи,  в които членувам , получих много харесвания и благопожелания за празника ни.  Споделям тази торта, защото е лека за консумация,много вкусна и ефектна. 

Продукти

За кюнефето: 250 гр. суров кадаиф; 60гр. краве масло 200гр. моцарела или не солен кашкавал.
или: 1/2 пакет печен кадаиф, който може да се намери готов в търговската мрежа/ останалите продукти, посочени по- горе, са същите/
За сиропа:1/2 ч. захар; 1/2 ч.ч. вода;сок от лимон 1п.  ванилия
За крема: 1/2 от дозата посочена тук
За сметановия крем: 200 мл. сладкарска сметана 
За поръска: печен и счукан шам фъстък

Приготвяне

Кадаифът се смесва с разтопеното масло и добре се намазва с маслото.Разделя се на две . Първата част се разполага във форма за торта или кекс.Моята беше за кекс с размер 15см. в дъното с постепенно увеличаване на диаметъра, което е типично за кексовите форми.
Отгоре се разпределя равномерно моцарелата , накъсана на парчета. Поставя се и другата половина от кадаифа. 

Съдът със суровия кадаиф се поставя в загрята на 200°C фурна и се пече не повече от 10 мин. След като се охлади се залива със студения сироп.
След един час,  се премества в поднос или подходяща чиния и се нанася гръцкия крем, като се заглажда.
Отгоре с  шприц се оформя, от разбитата сметана , красив профил на тортата.
За завършек се поръсва с шам фъстък.
Готовата торта не е нужно да престоява като други такива.


Тази торта е  по-вкусна  , ако кадаифът е още хрупкав.

 Ако решите да направите тази торта: Добър апетит!  


  



Коментари

  1. Пропуснато: След кото блатчето от кадаиф се изпече се залива с посочения сироп.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации