ПИТКИ МЕЧЕТАТА НА АМИ


               
     
   Когато разбрах, че внучката ми Аманда, ще ни дойде на гости, реших да  я изненадам  с нещо направено от мен в кухнята. Специално и само за нея. Но изоставих тази емоция,защото имаме още едно детенце Крис/Кристиян/, в чиято компания щеше да бъде Ами, гостувайки на другата си баба Маргарита.И аз реших  да зарадвам и двете деца. Идеята ми беше да свържа своето  изделие с мотив от любима приказка. Сетих се за приказката "Трите мечета" и насочих вниманието си в тази посока. Не мислех, че трябва да направя сложни образи или да моделирам някаква скулптура. Разгледах някои предложения в нета и реших да направя мечета- питки със сладък пълнеж.
Самите изделия едва ли биха били интересни за децата ако нямаше специален аранжимент.
Имах всичко необходимо и направих питките. Когато се изпекоха, настъпи най-важният и най-вълнуващият момент- преобразяване на питките в мечета. Освен материалите за украса май трябваше да направя и айсинг. Е, поиграх си няколко часа и мечетата се получиха.
Споделям това кулинарно приключение, защото може да потрябва, за да се зарадва дете или внуче, братче или сестричка.
                           
                                   ПРОДУКТИ

За тестото на питките отделих от дозата за кифличките, които направих същия ден и оформих 3 питки.
Може да се вземе и готово тесто и да се сложи солена плънка.
А трети вариант е да се замеси специално за целта тесто.Например:1ч.ч.брашно ; 1/2 ч. ч.вода или комбинация с прясно мляко1/4ч.л. сол;2 щипки захар; 2с.л. олио 1 яйце , разделена на белтък за тестото и жълтък за намазване на питките; мая 1/4кубче
За украсата : няколко бадеми/около 6-7/, филирани бадеми , шоколад/разтопен/ 1-2 блокчета; шоколадови капки
За айсинга: 4 с.л.сок от мандарина и 1/2к.ч. пудра захар.
На мен това количество ми бе достатъчно, за да се нарисуват очи, муцунка и отделни щрихи в образите.

                                  ПРИГОТВЯНЕ
Ако се приготвя тесто, маята се активира като се смесва с малко течност и захар да шупне.Прибавят се и другите съставки.Накрая брашното,което се редува с течността.Омесва се тесто , което втасва до удвояване на обема.
Всяка питка, в която е сложена плънка- сладка или солена, се оформя и поставя във форма за терин върху хартия за печене. Питките са сложени на разстояние една от друга, за да може при втасване едва да се докосват. Съдът се покрива с фолио и се оставя да втаса около 20 мин на топло. Времето не е абсолютно определено. Трябва да се наблюдава. Когато питките се доближат осезателно, се намазват със смес от жълтък,олио и прясно мляко  и се поставят в загрята на 200 °C  фурна, която след 10 мин. се намалява на 150°C. Питките са готови за не повече от 20 мин.



При украсяването може да се използва въображението или да се се следва модела на изображението.
Най-важното е да се зарадва всяко дете, независимо от възрастта. А децата така обичат приказни герои и такива от анимациите




     И ако решите да направите  вкусни и привлекателни за децата питки, не ви остава нищо друго освен да им пожелаете: ДОБЪР АПЕТИТ !

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации