СУХИ БАКЛАВИЧКИ С ШОКОЛАДОВАТА ГЛАЗУРА
За първи път правя суха баклава,т.е. без да се сиропира след изпичане.
Мислех,че сладкишите ще бъдат сухи и твърди,но не беше така.
Много симпатични станаха а на вкус са превъзходни.
Има повече захар както при баклавата защото белтъците се разбиват на сняг с 60 гр захар на белтък. И 4 белтъка поемат 240 гр. захар,но това не се чувства при консумация.
Много е важно корите да са тънки и еластични. Аз ползвах турски кори.
Навиването е много бавно и трябва да се притискат ,за да се навие тънко.
Доволна съм от резултата.
Ето и продуктите
4 кори за баница
60 гр. масло
4 белтъци
240 гр. захар
1ч.л.лимонов сок
2 с.л.мед
200 гр. смляни орехи и шамфъстък
1 ампула ванилия
За глазурата
160 гр.черен шоколад
50 гр. бял шоколад
смлян шамфъстък
Приготвяне
1Ядките се смилат.
2. Белтъците се разбиват на сняг и се смесват с ядките и ванилията. Добавя се и меда.
3. Всяка кора се разстила и се маже с разтопено масло.
4. Отгоре се разпределя от плънката.
5. Навива се на руло откъм късата страна много стегнато.
6. Отгоре се маже с още масло.
7. Рулата се подреждат в тава с хартия за печене. Нарязват се на правоъгълни парчета.
8. Пече се на 200°© 20 минути.
9. След охлаждане всяко парче с помощта на шишчета се потапят в разтопеният черен шоколад. И се отцеждат върху хартия за печене.
10. След като шоколадът се втвърди се украсяват с разтопен бял шоколад поставен в пош или найлонова торбичка с отрязан
връх.
11. Отгоре се поръсва шамфъстък




Коментари
Публикуване на коментар