СУХИ БАКЛАВИЧКИ С ШОКОЛАДОВАТА ГЛАЗУРА



 За първи път правя суха баклава,т.е. без да се сиропира след изпичане.

 Мислех,че сладкишите ще бъдат сухи и твърди,но не беше така.

Много симпатични станаха а на вкус са превъзходни.

Има повече захар както при баклавата защото белтъците се разбиват на сняг с 60 гр захар на белтък. И 4 белтъка поемат 240 гр. захар,но това не се чувства при консумация.

Много е важно корите да са тънки и еластични. Аз ползвах турски кори.

 Навиването е много бавно и трябва да се притискат ,за да се навие тънко.

Доволна съм от резултата.

Ето и продуктите 

4 кори за баница

60 гр. масло

4 белтъци

240 гр. захар

1ч.л.лимонов сок

2 с.л.мед

200 гр. смляни орехи и шамфъстък

1 ампула ванилия

За глазурата

160 гр.черен шоколад

50 гр. бял шоколад 

смлян шамфъстък

Приготвяне

1Ядките се смилат. 

2. Белтъците се разбиват на сняг и се смесват с ядките и ванилията. Добавя се и меда.

3. Всяка кора се разстила и се маже с разтопено масло.

4. Отгоре се разпределя от плънката.

5. Навива се на руло откъм късата страна много стегнато.

6. Отгоре се маже с още масло.

7. Рулата се подреждат в тава с хартия за печене. Нарязват се на правоъгълни парчета.

8. Пече се на 200°© 20 минути.

9. След охлаждане всяко парче с помощта на шишчета се потапят в разтопеният черен шоколад. И се отцеждат върху хартия за печене.

10. След като шоколадът се втвърди се украсяват с разтопен бял шоколад поставен в  пош или найлонова торбичка с отрязан
 връх.

11. Отгоре се поръсва шамфъстък




ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации