КОЛЕДНА ГАЛАКТОБУРЕКО БАКЛАВА


 Галактобурека и гръцки сладкиш който се прави с кори домашен гръцки крем, но когато се прибавят и орехи се превръща в галактобурико баклава 

Идеята за галактобуреко баклава е на Пепи Giannioti, която от дълги години е омъжена в Гърция и може да се каже че усвоила много от гръцката кухня. 

Наскоро беше публикуваша тази баклава и на мен много ми хареса идеята да я приготвя за Коледа. 
Този празник съвпада и с нашата годишнина от сватбата и затова аз реших да направя тази баклава и за двата празника. 
Получи се много вкусен десерт за което от сърце благодаря на Пепи за чудесната рецепта.
Оформих така баклавата че да придобие празничен вид и мисля че се получи чудесно. 
Кремът който приготвих за баклавата и по една гръцка рецепта която ползвам при всички случаи 

Иначе цялата технология е на Пепи и е изпъласниа бх стъпка по стъпка. 
Ето и рецептата 


ПРОДУКТИ

12 кори за баклава 
80.гр.  краве масло 

За плънката

200 гр. едро смляни ядки от орехи и щамфъстък 
20 гр.масло

За крема

500 мл. Прясно мляко 

3 сл. Захар 

60.гр. грис 

2 яйца 

40 гр. Краве масло 

2 ч. л. конфитюр от портокалови корички 11 течна ванилия

За сиропа

250 мл. вода

 250 гр.захар

2 с.л.мед

125 мл сок от мандарини 

1 канелена пръчица

Резен мандарина и лимон

1с.л. лимон


ПРИГОТВЯНЕ 

1. Сиропът се приготвя предварително като течността и захарта се смесват . Поставя се канелата,резените мандарина и лимон и всичко се вари 10 минути. Прибавя се и меда и сиропът се прибира за охлаждане.


2. Кремът се сварява като към кипналото със захарта мляко се прибавя гриса. Бърка се до леко сгъстяване. Прибавя се част от течността в разбитите яйца и се разбърква. Яйчната смес се прибавя към гриса и се вари още 2 минути. Слага се маслото и конфитюра.

3. Разтопява се и маслото.

4. Ядките са смляни и разбъркани с разтопеното масло 

5. Във формата,подмазана с масло се подрежда първата кора. Маже се с масло.Краищата на кората са извън формата.

6..Така се подреждат и останалите пет кори 

7. Разпределят се орехите върху последната кора. 

8. Отгоре се слага и крема..И се заглажда .

9. Подреждат се и останалите шест кори като между тях се маже с масло. 

10. Краищата на корите се оформят като руло около формата .

11. В средата се правят осем разрези като радиуси.



12. Пече се на 160 градуса 45 минути .

13. Веднага се залива със сиропа който вече е доста добре охладен, като баклавата се слага в тавичка за да не изтече сокът от формата. 

14. Оставя се за да попие и се гарнира с шам фъстък орехи и зърна от нар.



15. Галактобуреко баклавата е готова 



16. Вече има вид за отпразнуване и на двата празника. 


17. Разрез на сладкиша.





ДОБЪР АПЕТИТ!



ЧЕСТИТА НИ ГОДИШНИНА!

Коментари

Популярни публикации