КОЛЕДНА ГАЛАКТОБУРЕКО БАКЛАВА
Галактобурека и гръцки сладкиш който се прави с кори домашен гръцки крем, но когато се прибавят и орехи се превръща в галактобурико баклава
Идеята за галактобуреко баклава е на Пепи Giannioti, която от дълги години е омъжена в Гърция и може да се каже че усвоила много от гръцката кухня.
Наскоро беше публикуваша тази баклава и на мен много ми хареса идеята да я приготвя за Коледа.
Този празник съвпада и с нашата годишнина от сватбата и затова аз реших да направя тази баклава и за двата празника.
Получи се много вкусен десерт за което от сърце благодаря на Пепи за чудесната рецепта.
Оформих така баклавата че да придобие празничен вид и мисля че се получи чудесно.
Кремът който приготвих за баклавата и по една гръцка рецепта която ползвам при всички случаи
Иначе цялата технология е на Пепи и е изпъласниа бх стъпка по стъпка.
Ето и рецептата
ПРОДУКТИ
12 кори за баклава
80.гр. краве масло
За плънката
200 гр. едро смляни ядки от орехи и щамфъстък
20 гр.масло
За крема
500 мл. Прясно мляко
3 сл. Захар
60.гр. грис
2 яйца
40 гр. Краве масло
2 ч. л. конфитюр от портокалови корички 11 течна ванилия
За сиропа
250 мл. вода
250 гр.захар
2 с.л.мед
125 мл сок от мандарини
1 канелена пръчица
Резен мандарина и лимон
1с.л. лимон
ПРИГОТВЯНЕ
1. Сиропът се приготвя предварително като течността и захарта се смесват . Поставя се канелата,резените мандарина и лимон и всичко се вари 10 минути. Прибавя се и меда и сиропът се прибира за охлаждане.
3. Разтопява се и маслото.
4. Ядките са смляни и разбъркани с разтопеното масло
5. Във формата,подмазана с масло се подрежда първата кора. Маже се с масло.Краищата на кората са извън формата.
6..Така се подреждат и останалите пет кори
7. Разпределят се орехите върху последната кора.
8. Отгоре се слага и крема..И се заглажда .
9. Подреждат се и останалите шест кори като между тях се маже с масло.
10. Краищата на корите се оформят като руло около формата .
11. В средата се правят осем разрези като радиуси.
13. Веднага се залива със сиропа който вече е доста добре охладен, като баклавата се слага в тавичка за да не изтече сокът от формата.
14. Оставя се за да попие и се гарнира с шам фъстък орехи и зърна от нар.











Коментари
Публикуване на коментар