БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА С БАКПУЛВЕР, СИРЕНЕ И КОПЪР


 На св. Варвара се приготвя питка или хляб.
Според традицията в родния край на съпруга сутрин рано жените месят питки,а мъжете приготвят ракия. Носи се варена царевица или жито,леща.

По махали хората се събират и палят огън . Раздават си питка,греяна ракия и варива. От време на време се провикват "ВАРВАРА ВАРИ"!

Празникът е изпъстрен със смях и веселба. 

Тази традиция се спазваше до преди няколко години, но сега вече никой не излиза пред къщи и хората вече не се събират. 

Може би всеки празнува в собствения си дом със семейството. 

На този празник винаги меся питка.
А тази година реших да направя бързи хлебчета с бакпулвер. Такива съм правила многократно 

И затова реших сега да бъдат със сирене и копър. 
Когато размествах хлебчетата слагах по малко и чубрица във всяко едно от тях. 
Станаха много ароматни мекички и вкусни. 
Споделям рецептата .

ПРОДУКТИ 

220 гр. брашно

1 яйце и един белтък

1 жълтък за намазване на хлебчетата

60гр. олио

1/2 ч.л.сол

120 гр. кисело мляко 

5 гр. бакпулвер

100 гр. сирене

няколко стърка копър 

чубрица,семена

ПРИГОТВЯНЕ


1. Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и солта. 

2. Течните съставки яйца, кисело мляко и олио се смесват в купа.

3. Прибавят се натрошеното сирене и нарязания копър. Разбъркват се.

4. Слагат се и сухите съставки. Омесва се меко тесто което се покрива и се оставя да отпочине за 20 минути. 

5. От тестото се оформят малки топчета, като всяко се разстила на дланта и се поръсва с чубрица. Отново се оформя като топче. Така се постъпва и с останалото тесто. 

6. Оформените хлебчета се подреждат в тава върху хартия за печене и всяко се намазва с жълтък а отгоре се ръсят семена от тиква и слънчоглед.



7. Хлебчетата се пекат около 30 минути на 170°©.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации