БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА С БАКПУЛВЕР, СИРЕНЕ И КОПЪР
На св. Варвара се приготвя питка или хляб.
Според традицията в родния край на съпруга сутрин рано жените месят питки,а мъжете приготвят ракия. Носи се варена царевица или жито,леща.
По махали хората се събират и палят огън . Раздават си питка,греяна ракия и варива. От време на време се провикват "ВАРВАРА ВАРИ"!
Празникът е изпъстрен със смях и веселба.
Тази традиция се спазваше до преди няколко години, но сега вече никой не излиза пред къщи и хората вече не се събират.
Може би всеки празнува в собствения си дом със семейството.
На този празник винаги меся питка.
А тази година реших да направя бързи хлебчета с бакпулвер. Такива съм правила многократно
И затова реших сега да бъдат със сирене и копър.
Когато размествах хлебчетата слагах по малко и чубрица във всяко едно от тях.
Станаха много ароматни мекички и вкусни.
Споделям рецептата .
ПРОДУКТИ
220 гр. брашно
1 яйце и един белтък
1 жълтък за намазване на хлебчетата
60гр. олио
1/2 ч.л.сол
120 гр. кисело мляко
5 гр. бакпулвер
100 гр. сирене
няколко стърка копър
чубрица,семена
ПРИГОТВЯНЕ
7. Хлебчетата се пекат около 30 минути на 170°©.
1. Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и солта.
2. Течните съставки яйца, кисело мляко и олио се смесват в купа.
3. Прибавят се натрошеното сирене и нарязания копър. Разбъркват се.
4. Слагат се и сухите съставки. Омесва се меко тесто което се покрива и се оставя да отпочине за 20 минути.
5. От тестото се оформят малки топчета, като всяко се разстила на дланта и се поръсва с чубрица. Отново се оформя като топче. Така се постъпва и с останалото тесто.
6. Оформените хлебчета се подреждат в тава върху хартия за печене и всяко се намазва с жълтък а отгоре се ръсят семена от тиква и слънчоглед.






Коментари
Публикуване на коментар