МАСЛЕН ПАЙ С КРУШИ


Попаднах на една публикация в блога на  Ивана Крастева-Пиерони за маслен пай с круши и марсала. 
Исках да направя някакъв сладкиш за гостуването на приятелката ми Геновева и този ми се видя подходящ.


Още повече че  крушите ни бяха вече на привършване и трябваше с последните да направя нещо.
И така рецептата беше много сполучлива като конструкция на сладкиша и много интересна защото съдържаше ликьорено италианско вино Марсала.
Аз нямах такова и го замених с ликьор от круши. Както пишеше в рецептата може да се замени с каквото има в къщи.
Приготвих си продуктите. Намалих захарта и увеличих маслото с 50 грама. Съотношението между масло и брашно трябва да е 1:2 и затова исках да е точно. 
Останалите продукти не съм променяла.
Хубавото на маслените сладкиши е,че ако се спазят съотношенията няма как да се сбърка и да се получи вглетеност. Формата може да е по-голяма или по-малка в зависимост от това какъв сладкиш искаме да се получи по-висок или нисък. Аз използвах форма на сърце 22 см. в най-широката част. За по-нисък сладкиш може да се използва форма сd=26 см.
Получи се много вкусен и сполучлив като конструкция сладкиш. 

ПРОДУКТИ

За масленото тесто

300 гр.брашно
50 гр.бадемово брашно/може да се пропусне и брашното да е 350гр/ 
175 гр. краве масло
120 гр.пудра захар/смилам от кристална/
5 гр.бакпулвер
1 яйце
кора от 1 лимон
ванилиева захар /смилам с кристалната захар/

За плънката

4 круши /може и 6,но аз използвах 4/ 
3с.л.крушов ликьор
2с.л.ром за стафидите
50 гр.нарязани орехи
30 гр.стафиди
1/2 сок от лимон
40 гр.кафява захар

За поръска 

кокосови стърготини

ПРИГОТВЯНЕ




1. Крушите се почистват от семената и  нарязват на парчета. 
2. Заливат се с лимоновият сок.
3. В тиган се поставя ликьора и захарта . Когато се разтопи захарта се слагат крушите  да поврат 6 минути.
Стафидите се накисват в рома. Ако не попият течноста се слага при крушите.


4. Приготвя се масленото тесто.
Сухите съставки брашна, захар,бакпулвер се смесват. Прибавя се настърганият лимон


5. Маслото се нарязва на парчета. 
Заедно със сухите съставки се прави на трохи.


6. Прибавя се яйцето.  


7. Меси се с трохите и се получават вече по-добре изразени трохи./не са примесени с брашно/


8. Сместа се разделя на две. Половината се слага във формата покрита с хартия за печене и леко навлажнена.


9. Отгоре се слагат орехите и стафидите.
10. Разпределя се и сместа от крушите.


11. Върху крушите се слага другата половина от трохите.


12. Сладкишът се поставя в загрята на 170°С фурна и се пече 25 минути.


13. Когато се охлади сладкишът се изважда от формата и се поръсва с кокосови стърготини като преди това е по-добре  повърхността да се намаже с мед. Може да се поръси с пудра захар вместо кокос.

Коментари

Популярни публикации