МАСЛЕН ПАЙ С КРУШИ
Исках да направя някакъв сладкиш за гостуването на приятелката ми Геновева и този ми се видя подходящ.
И така рецептата беше много сполучлива като конструкция на сладкиша и много интересна защото съдържаше ликьорено италианско вино Марсала.
Аз нямах такова и го замених с ликьор от круши. Както пишеше в рецептата може да се замени с каквото има в къщи.
Приготвих си продуктите. Намалих захарта и увеличих маслото с 50 грама. Съотношението между масло и брашно трябва да е 1:2 и затова исках да е точно.
Останалите продукти не съм променяла.
Хубавото на маслените сладкиши е,че ако се спазят съотношенията няма как да се сбърка и да се получи вглетеност. Формата може да е по-голяма или по-малка в зависимост от това какъв сладкиш искаме да се получи по-висок или нисък. Аз използвах форма на сърце 22 см. в най-широката част. За по-нисък сладкиш може да се използва форма сd=26 см.
Получи се много вкусен и сполучлив като конструкция сладкиш.
ПРОДУКТИ
За масленото тесто
300 гр.брашно
50 гр.бадемово брашно/може да се пропусне и брашното да е 350гр/
175 гр. краве масло
120 гр.пудра захар/смилам от кристална/
5 гр.бакпулвер
1 яйце
кора от 1 лимон
ванилиева захар /смилам с кристалната захар/
За плънката
4 круши /може и 6,но аз използвах 4/
3с.л.крушов ликьор
2с.л.ром за стафидите
50 гр.нарязани орехи
30 гр.стафиди
1/2 сок от лимон
40 гр.кафява захар
За поръска
кокосови стърготини
ПРИГОТВЯНЕ
2. Заливат се с лимоновият сок.
3. В тиган се поставя ликьора и захарта . Когато се разтопи захарта се слагат крушите да поврат 6 минути.
Стафидите се накисват в рома. Ако не попият течноста се слага при крушите.
Сухите съставки брашна, захар,бакпулвер се смесват. Прибавя се настърганият лимон
Заедно със сухите съставки се прави на трохи.
10. Разпределя се и сместа от крушите.
Коментари
Публикуване на коментар