МУСАКА ОТ ЗЕЛЕ,ОРИЗ И КИНОА


Комбинацията зеле-ориз съм готвила многократно. 
Реших да направя този път мусака със зеле и ориз с добавка и на киноа. 
За това ме подсети  Дони,която беше сготвила кисело зели в няколко варианта,включително и с ориз.
Тази година не сллагахме кисело зели затова накълцах една глава зеле и оставих в тенджера да се вкисели.
Половината сложих в една туршия,която приготвих наскоро. А  другата половина сготвих с ориза.
Получи се много вкусно ястие.

ПРОДУКТИ

1/2 накълцана на дребно глава зеле
1/2 ч.ч. ориз*
1/2 ч.ч.киноа
300 гр.кайма
250 гр.наситнен бекон
5с.л.зехтин
1 настърган морков
1 гл.лук
40 гр.краве масло за ориза

Подправки

черен пипер,сминдух,джоджан,кервиз,вегета,телешки бульон,дафинови листа за зелето,които после се изваждат.
1ч.л. червен пипер

За заливката на мусаката

280 гр. кисело мляко
3 яйца
вегета
 За бульона
4 ч.ч. течност
* мерителна чаша 150мл.

ПРИГОТВЯНЕ 



1.Най-напред се сварява зелето в подсолена вода с 3с.л.зехтин,черен пипер и 4 дафинови листа и червеният пипер в мулти кукъра за 1 час на програма за задушаване.


2. Беконът се запържва кратко и се изважда.
2 Лукът и морковите се задушават в мазнината от бекона,маслото и 2 с.л.зехтин.
3. Прибавя се ориза и киноата,която е предварително накисната и измита в няколко води.
4. Слага се и каймата. Накрая се добавят подправките и бекона. Всичко се разбърква добре.



5. Свареното зеле се добавя към сместа и се разбърква.


6. Бульонът, в който е вряло зелето се премерва,добавя се още вода до 4 чаши/200мл./ Добавя се вегетата и телешкия бульон и се оставя да заври.


7. Сместа от ориз,киноа и зеле се поставя  в тавичка и се залива с горещия бульон

8. Пече се на 200°С около 20 минути.

 
   
9. Приготвената заливка се излива върху печивото и се допича още 15 минути.


 
10. Мусаката леко се охлажда преди поднасяне.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации