САЛАТА ОТ КИНОА, ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И БРОКОЛИ,ГАРНИРАНА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ,ШУНКА И СУРИМИ


Една от любимите ми салати  е тази от киноа. Напоследък добавям и червена леща. Сега реших да сложа и броколи. Получи се интересна комбинация. Продуктите си подхождат.
За по-добър външен вид оформих салатата като венец, който гарнирах със зеленчуци,/моркови,кисели краставици и домати/ шунка нарязана на кубчета и сурими .

Подправена салатата е чудесна особено за дни на разтоварване от по-обилна и калорична храна Може да се поднесе и на празници.

При овкусяването преобладават, подправките от нар , които са богати на витамин С и са много приятни като вкус. Аз използвах сос и оцет от нар. Могат да се открият в турските магазинчета.

Зелените подправки също не липсват в салатата- копър и магданоз, а защо не и прясна мента. Все още расте в градината.
Като подправка използвах тиквено олио,което ни изпращат приятели от Хърватска. 
Последният продук е също с много полезни действия и е  подходящ за укрепване на простатата жлеза у мъжете.

Като вкус надделява този на червената леща.
Прекрасна салатка, която може да се поднесе по различни начини, стига да се хареса вкусът.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

1/2ч.ч. киноа*
1/2 ч.ч. червена леща
1 розичка броколи/големината е по желание/

Подправки

Сос от нар
 сос- 3с.л.
 1 ч.л.оцет от нар
2с.л.тиквено олио
3 скилидки чесън
зелени подправки-копър,магданоз,мента
вегета -2ч.л.

Продукти за гарниране

доматчета тип чери и по-едри
2 кисели краставици
2 свалени моркова
3 рулца сурими
80 гр.шунка
зелени подправки
Зърна от нар
пармазан

* мерителна чаша 300мл.

ПРИГОТВЯНЕ


1. Киноата, накисната от вечерта се измива  в няколко води. 
2. Лещата също се измива. Сваряват се и двете за 6 минути.
3. Морковите се сваряват и настъргват.
 4. Броколите се бланшират и пасират в блендера.
5. Всички продукти се смесват и разбъркват. Добавят се подправките и се разбърква отново.



6. За подреждане на салатата се подготвя съд за поднасяне. 
7.В средата се поставя купичка. 
8. Поставя се  и форма за торта с по-голям диаметър. 



9.Между купичката и формата се насипва салатата. Така ще се образува венец. Може и без тези съдове,но така венецът ще бъде правилен.


10. Отстранява се купичката.


11. Веднага след това и формата. Венецът е готов.


12. Продуктите за гарниране се нарязват и подреждат върху венеца от салатата.


13. По желание се поръсва с пармезан и се поднася с купичка сос от нар.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации