НАДИПЛЕНИ КРОАСАНИ С ЛОКУМ И ОРЕХИ
Вдъхновена от тяхното майсторство се опитвах няколко пъти да използвам техниката на сгъване на баничките и въпреки,че бях далеч от подобно виртуозно изпълнение направих банички с картофи и сирене и ябълкови щрудели с различни допълнения към тях.
Последното ми изпълнение беше банички кроасани със сирене. Наистина заприличаха на кроасани.
За тяхната направа може да прочетете тук
Реших да направя кроасани от тесто с мая, разчитайки на по-голяма площ за оформяне на кроасаните.
Разглеждайки различни рецепти се спрях на кроасаните на Таня Донева от блога и "Вкусното ми хоби със страст и любов"
Технологията ми хареса,въпреки че имаше доста време за втасване,но въпреки това по нейната технология се работи с лекота.
Когато започнах да изпълнявам рецептата стъпка по стъпка,въпреки че не правя тестени изделия за първи път си мислех дали ще успея да се справя,но притесненията ми бяха напразни. Единствената ми трудност беше да надипля намазаната с масло кора и си помагах с дръжката на четката за мазане на жълтък. Може да се използва и по-тънка точилка.
И така получиха се желаните кроасанчета. Моите форми са по различни от тези на авторката на рецептата,но това съумях да напрравя.
След публикацията ще оставя линк към рецептата на Таня Донева и там ще може да гледате клипче с оформяне на кроасаните,защото този модел не е труден за изпълнение,но трудното е да се обясни. Просто трябва да се види.
Продуктите в рецептата са толкова точни,че не е необходимо нищо да се променя в смисъл допълва течност или сухи съставки. Единствено вместо 1 голямо яйце,сложих две съвсем малки. Нямах други. И печенето при мен беше кратко. Вместо 35-40 минути ми бяха необходими 20 минути. Но това зависи от фурната.
Освен това кифличките на Таня/тя така ги назовава/бяха солени, а моите кроасани сладки,но не слагах много захар. Задоволих се само с 2 с.л. допълнително и едната беше ванилиева захар.
Крайният резултат беше чудесен.
Препоръчвам рецептата. Много е сполучлива.
ПРОДУКТИ
450 гр. брашно.
7 гр.суха мая
2 белтъка от съвсем малки яйца
80 мл.олио
200 мл. прясно мляко
2 с.л.захар
1 п. ванилиева захар
кора от 1 лимон
1/2 ч.л.сол
За плънката
1/2 кутия локум
50 гр. орехови ядки
За намазване
За корите : 50
гр.разтопено масло и олио
За гланциране на кроасаните : 2 жълтъка
ПРИГОТВЯНЕ
1. Към затопленото прясно мляко се поставят маята,захарта и ванилиевата захар. Разбърква се,за да се разтопи захарта.
2. Оставя се да 5 минути.
3. Прибавят се олиото и белтъците.
15 минути/само да се отпусне/.
Оформят се 9 топчета.
9. От всяко топче се оформя кора. Намазва се масло и с помощта на точилка или пръст се събира в горния край. /Може да се проследи във видеото в рецептата на Таня Донева/
12. Оформените кроасани се подреждат в тава върху хартия за печене. Отново се покриват и оставят да втасат 20 минути.
Фурната се загрява на 250°С.
Пекат се още 15 минути. Или всичко 20 минути. Така беше в моята фурна,но всяка такава е различна.
Източникhttps://donevatania.com/2023/01/%D0%BF%D1%83%D1%85%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/
Коментари
Публикуване на коментар