АСПЕРЖИ СЪС СКАРИДИ ВЪРХУ КАНАПЕ ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И КИНОА


Комбинацията аспержи -скариди използвам за втори път. Могат да се закупят сурови скариди и аспержи поотделно.

Аз обаче предпочитам  замразената комбинация,която купувам от Лидл.


Първият път приготвих задушени аспержи и скариди, гарнирани с гуакамоле хумус.
 Хареса ми и затова сега отново сготвих тази комбинация. Този път върху канапе от киноа и червена леща.  Тези два продукта се съчетават добре. Преобладава вкуса на лещата. 
Всъщност това може да се нарече и салата табуле, в която липсват само доматите.
Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

1 пакет скариди с аспержи 400 гр.
3-4 скилидки чесън
2 ч.л.оцет от нар или лимон

За основата

1/2 чаша киноа*
1/2 чаша червена леща
1 сварен морков
1/2 гл. червен лук
1/2 гл.чесън
2 клонки копър
2 ч.л. оцет от нар или лимонов сок
2 щ. мащерка
1 с.л.зехтин
вегета на вкус
 
За потапяне 

сос от нар
* мерителна чаша 150 мл.


ПРИГОТВЯНЕ



1.Лещата и киноата се сваряват в подсолена вода за 6 минути. Преди това лещата се измива с вода. Киноата се измива като се сменя водата няколко пъти и се закисва във вода 30 мин.


2. Лещата и киноата се отцеждат от водата. Прибавя се ситно нарязаният лук ,чесъна и моркова.  Прибавят се зехтина, оцета, копъра, мащерката. Овкусява се с зехтина, вегетата и оцета.
Всичко добре се разбърква.



3. Скаридите се запържват за 2-3 мин.в зехтина. Прибавят се 3 пресовани скилидки чесън и1 ч.л.оцет с нар. 

4. Аспержите се задушават за 2 мин. в зехтин и 1 с.л.вода. Овкусяват се с чесън, 1ч.л.оцет от нар  и вегета.


В основата се поставя сместа с леща и киноа. Отгоре се подреждат аспержите и скаридите. А в средата се поставя купичка със сос от нар за потопяване на аспержите и скаридите.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации