БАКЛАВА - КАДАИФ ЯНИОТИКО




 Хрупкави кори,оригинален пълнеж и аромат на печени ядки. Ето това е типичното за гръцата баклава-кадаиф
Яниотико.
Не бях правила тази баклава и не се доверих на рецептите, които намерих в които се изказваха различни твърдения за броя на корите, от които трябва да направят рула. Иначе останалите продукти зависят от количеството, което искаме да направим.
И така реших да се консултирам с Вики,гъркиня с която се познаваме от моята кулинарна група.
Българският и език е безупречен и нямаше съмнение,че  ще се разберем.
Когато и се обадих  тя ми обясни,че ще пита съпруга си Пано,който е сладкар.
Отговорът  му беше, че когато се правят рула се слагат 2 кори, а когато се налагат в тава 6 кори.
Това уточнение е важно, защото някъде четох ,че корите са 2,на друго място,че са 3,а на трето че са 4.
Направих баклавата в малко количество и ми излязоха 14 парчета от 4 кори. 
Стана много хубава, въпреки че корите се случиха с много лошо качество. 
Благодаря на Вики за съдействието и на Пано за мнението му на специалист в сладкарството.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ
 
кори за баклава  4 броя

суров кадаиф 90 гр.

микс от орехи и шам фъстък 100гр.

2 ч.л.грис

краве масло 100 гр.

50 гр. масло за намазване на кадаифа

За сиропа

400гр.захар

300мл.вода

1 с.л.мед

2с.л.лимонов сок

кора от лимон

1/2 пръчка канела

1 ампула ванилия


ПРИГОТВЯНЕ




1. Най-напред се приготвя сиропа.
Захарта, водата, лимоновата кора,ванилията и пръчката канела се слагат на котлона и сместа се вари 10 минути. Прибавя се меда и лимоновият сок
 2. Оставя се да се охлади.


3. Кадаифът се разстила добре и се намазва с разтопеното масло/50гр.


4. Ядките се смилат едро и се прибавя гриса


5. Слагат се две кори и се намазват с масло последователно.



 6. Половината от кадаифа се разстила добре върху кората, да не се струпва много, за да се изпече по-добре в корите.
 

7. Слагат се и половината от ядките.


8. Навива се на руло и се нарязва на малки  рула / 5 см./
Рулата  се подреждат в тава изправени вертикално.
9. Така се процедира и с останалото количество кори и плънка.
10. Между рулата трябва да има по-голямо разстояние, за да се изпекат добре.


11. Баклавичките се пекат на 200 °С около 30 минути. Веднага се заливат със сиропа.
Обръщат се няколко пъти.
Добре е да се изчака до сутринта.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации