БАКЛАВА - КАДАИФ ЯНИОТИКО
Хрупкави кори,оригинален пълнеж и аромат на печени ядки. Ето това е типичното за гръцата баклава-кадаиф
Яниотико.
Не бях правила тази баклава и не се доверих на рецептите, които намерих в които се изказваха различни твърдения за броя на корите, от които трябва да направят рула. Иначе останалите продукти зависят от количеството, което искаме да направим.
И така реших да се консултирам с Вики,гъркиня с която се познаваме от моята кулинарна група.
Българският и език е безупречен и нямаше съмнение,че ще се разберем.
Когато и се обадих тя ми обясни,че ще пита съпруга си Пано,който е сладкар.
Отговорът му беше, че когато се правят рула се слагат 2 кори, а когато се налагат в тава 6 кори.
Това уточнение е важно, защото някъде четох ,че корите са 2,на друго място,че са 3,а на трето че са 4.
Направих баклавата в малко количество и ми излязоха 14 парчета от 4 кори.
Стана много хубава, въпреки че корите се случиха с много лошо качество.
Благодаря на Вики за съдействието и на Пано за мнението му на специалист в сладкарството.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
кори за баклава 4 броя
суров кадаиф 90 гр.
микс от орехи и шам фъстък 100гр.
2 ч.л.грис
краве масло 100 гр.
50 гр. масло за намазване на кадаифа
За сиропа
400гр.захар
300мл.вода
1 с.л.мед
2с.л.лимонов сок
кора от лимон
1/2 пръчка канела
1 ампула ванилия
ПРИГОТВЯНЕ
Захарта, водата, лимоновата кора,ванилията и пръчката канела се слагат на котлона и сместа се вари 10 минути. Прибавя се меда и лимоновият сок
2. Оставя се да се охлади.
6. Половината от кадаифа се разстила добре върху кората, да не се струпва много, за да се изпече по-добре в корите.
Рулата се подреждат в тава изправени вертикално.
9. Така се процедира и с останалото количество кори и плънка.
10. Между рулата трябва да има по-голямо разстояние, за да се изпекат добре.
Обръщат се няколко пъти.
Добре е да се изчака до сутринта.
Коментари
Публикуване на коментар