ПИТКА ЦВЕТЕ


Тази  питка стана красива,въпреки тъжният повод-9 дни от смърта на свекърва ми.  

Затова и двете със зълва ми приготвихме по една питка.

За моята питка приятелката ми Фени изпрати клипчета и аз харесах този модел. Но като изгледах всичко,прецених,че тук трябва да се намали времето за първото втасване и да не се оставя да втасва втори път защото оформянето на питката е продължително и тестото продължавайки да втасва докато готовите елементи изчакат останалите може да превтасат. А това не бива да се случва. 
Затова втасването първият път беше 20 минути. А след конструкцията на елементите питката не втасва навън, а във фурната загрята на 150°С около 10 минути. И  след запичане още 30 минути на 160°С. 

Така беше при мен,защото фурната ми след ремонт беше променила начина на печене и не посмях да увелича повече градусите, защото при тези условия  на увеличени градуси преди няколко дни малко прегоря  печивото, което бях сложила.
И така направих питката, която се изпече добре. Не снимах направата на отделните елементи защото бързо трябваше да се действа, но ще приложа отдолу линк  от клипчето за оформянето на питката. 

Моята рецепта е различна,но там може да се прочете и рецептата на авторката.

ПРОДУКТИ

700 гр. брашно

2яйца и 2 белтъка

1жълтэк за намазване на цветето

1жълтък за потопяване на топчетата преди овалване в сусам

250 гр.кисело мляко

115 гр. краве масло

1с.л.ракия

11гр.суха мая

1с.л.захар

1,5 ч.л.сол

120 гр.сусам

ПРИГОТВЯНЕ

 

1. Брашното се пресява.


2. Маята се активира  със захарта,2с.л.брашно и малко вода/1/4ч.ч./

3. Млякото се затопля,смесва се с яйцата и ракията.  Маслото е на стайна температура и се оставя настрани.

4. Останалото  се поставя в брашното и се омесва тесто, което почива около 5 минути.


5. Маслото се втрива в тестото постепенно, като  след втриване на половината масло се бие 60 пъти. И още толкова след втриване на другата половина масло.


6. Тестото втасва в затоплена фурна около 20 минути.




7. Отделя се 720 гр.тесто и се оформят топчета по 90 грама. 
Всяко топче се топи в жълтък и сусам и се подреждат в тавата /28см/,която е покрито с хартия за печене.


8. Отделя се още 510 гр.тесто и се оформят 3 топчета по 170 гр. 
Разточват се на кръгове около 20 см. Заедно всички кръгове се разточват още. 
Първото и второ кръгче се мажат с малко олио и се поставят едно върху друго. Поставя се и третото кръгче без да маже.Разточват се всички заедно още малко.На клипчето цветето е по-обемно, но  аз разточих по-тънко тестото защото исках цветето да бъде нежно отгоре. Разделя се на 8 триъгълника. Всеки се притиска в средата по дължина с шишче и се оформя листче. Последните  се подреждат между топчетата в  тавата както се вижда на изображението.

9. Останалото тесто се разточва на елипса и от него се оформя розичка, която се слага в средата на цветето. Оформянето може да се види в клипчето.


10. Оформените листчета се мажат с жълтък. Питката без да втасва отвън се 
поставя в загрятата на 150°С фурна за 10 минути. Увеличава се на 160 и се пече още 30 минути.


11. Питката е изпечена добре. 


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации