КИШ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И СИРЕНА
Отдавна не съм правила киш.
Когато видях преди доста време варианта с кори за баница вместо тесто ми допадна идеята. Стана много вкусно. Така все правех този вариант. За него може да прочетете тук
1. Брашното се пресява. Слага се солта и мазнината. Правят се маслени трохи. Добавят се желтъкът и киселото мляко.
3. Нарязват се зеленчуците. Задушават се тиквичките и гъбите в маслото и зехтина и 3с.л вода. Слага се солта и черният пипер.
4. Прибавя се лука шунката, сирената /от тях се оставя малко моцарела/и се разбъркват със заливката.
Сега реших да направя оригиналната версия с маслено тесто.
Комбинирах краве масло и олио/за да е по-крехко тестото/ и стана добре. Дозата ми е малко,защото и съдът също е малък. Брашното е умалено също, въпреки че на снимката изглежда повече от 100 грама.
Използвах технологията за охлаждане на тестото след омесване, само че този път най-напред оформих тестото в съда за печене и след това с него го сложих да се охлади.
А през това време приготвих пълнежа.
Стана добре.
Но консумацията му не беше толкова бърза отколкото преди време,когато го правих с кори.
Но просто това е нашият семеен вкус.
На запад кишът не се приготвя с кори, а само с маслено тесто.Руските кулинарки също го приготвят с маслено тесто.
Явно трябва да свикнем, защото всяко ястие си има свои обичайни съставки, които трябва да се спазват.
ПРОДУКТИ
За масленото тесто
100 гр. брашно
1/4ч.л.сол
25 гр.краве масло
25 гр.олио
1/2ч.л.бакпулвер
1 жълтък
1 с.л.кисело мляко
За пълнежа
2 едри гъби
1 тиквичка
1стрък зелен лук
50 гр сирене бри
50 гр. синьо сирене
50 гр настъргана моцарела
100 гр.пушено филе
20 гр.краве масло и зехтин
За заливката
2 яйца, 1 белтък
100 мл.кисело мляко/замених сметаната/
1/4ч.л.сол
черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ
3. Нарязват се зеленчуците. Задушават се тиквичките и гъбите в маслото и зехтина и 3с.л вода. Слага се солта и черният пипер.
5. За нея яйцата се разбиват,прибавя се солта и киселото мляко. Посолява се. Разбърква се.
Коментари
Публикуване на коментар