ЧИЙЗКЕЙК ДУБАЙСКИ ШОКОЛАД
Чийзкейкът съдържа елементите на дубайския шоколад и вероятно затова носи и неговото име.
2. Шоколадът се разтопява на водна баня и се излива на дъното. Поставя се на хладно да стегне, за да не потъне кадаифът в него.
3. Кадаифът се запича или запържва с маслото докато почервенее, като се внимава да не изгори и после да нагарча.
10. Приготвя се ганаша като към топлата сметана се слага начупеният шоколад. Излива се и след 5 минути се прави шарка с шамфъстъчена паста. Отстрани се поръсва с шамфъстък.
Аз вече си направих домашен дубайски шоколад и част от него използвах за аранжиране на чийзкейка.
Прави впечатление,че съставките за този чийзкейк са едни и същи във всички предлагани рецепти. Само количествата са различни. На места обаче се слага за основа шоколад и чак тогава слоя с кадаиф и шамфъстък.
Това ми хареса и аз също сложих на моя сладкиш шоколад за основа. Избрах Милка,защото е вкусен и не се начупва при рязане.
Някъде прибавят сметана в крема, но това е напълно излишно. Достатъчно е да се сложи само маскарпоне.
Добавянето на ядки крема също е добра идея.
А най-горният слой в никакъв случай не трябва да бъде разтопен на водна баня шоколад, а ганаш, за да се реже по-добре.
Задължително трябва да се използва ацетатно фолио или да се изреже от прозрачни папки.
И така заедно с полуделия по сладкиша свят и аз май луднах и приготвих един вариант на чийзкейка в една малка формичка, / d=16см/ доста стара на баба ми, която дълго използваше майка и после ми я даде.
И така ето варианта и количествата на моя чийзкейк Дубайски шоколад.
За основата
200 гр. шоколад Милка
За кадаифения слой
100гр.кадаиф
40 гр. краве масло
120 гр.пистачио паста
За крема
300 гр.маскарпоне
150 гр.бял шоколад
60 гр. пистачио паста
100гр.едро смлян печен шам фъстък
За горния слой шоколадов ганаш
150 гр.млечен шоколад
60 мл. сметана течна
За аранжиране
мини дубайски
шоколадчета
смлян фино шам фъстък
2 с.л.маскарпоне
2 ч.л.шамфъстък паста
ПРИГОТВЯНЕ
11. Прибира се за да стегне няколко часа, но най-добре е цяла нощ.
Коментари
Публикуване на коментар