КИФЛИЧКИ РОЗИ С КОНФИТЮР


Кифлички от руската кухня. Нарекох ги рози, защото когато се изпекоха ми заприличаха на такива. В клипчето, което видях бяха наречени Булочки с джем.
 Показано беше в моята група от една много добра кулинарка, любителка на руски изделия Ваня Митева. 

Много красиви изглеждаха на клипчето, а и тези, които беше направила Ваня също бяха много красиви. Само че нейните кифлички бяха с локум. Това е добър вариант  и може да се приложи. 

Моите кифлички втасваха повече около 30 минути, а добре знам,че ако се оставят по-малко да втасват релефите т.е. гънките  образувани при надипляне и завиване на тестото се очертават по-добре. 
Следващият път ще ги оставя да втасват не повече от 10 минути.

Този път не слагах масло  а само олио, както беше по рецептата. И не сбърках. Сякаш беше по-добре. 
Обикновено използвам свежа мая, но и  със суха става чудесно. Процесът на втасване е по-дълъг, но това не намалява качеството на крайния продукт.
Моята доза беше много малка, но въпреки това кифличките бяха достатъчно. И много вкусни станаха.

Благодаря на Ваня Митева за клипчето и рецептата, която ми написа.

ПРОДУКТИ

/за малка доза,може да се увеличи/

250 гр.брашно

50 мл.олио

4 гр.суха мая

/10 гр.свежа/

70 мл.кисело мляко и вода

1 яйце и 1 белтък

жълтък за намазване на кифличките

30 гр.захар

1ч.л.мед
ванилиева есенция

портокалови и лимонови корички

конфитюр от ягоди и конфитюр от портокалови корички

ПРИГОТВЯНЕ

 

1. Брашното се пресява.


2. Оформя се на кладенче и в него директно се слага маята.
 

3. В млякото и водата се разтваря захарта при затопляне. Прибавя се олиото, яйцата и меда. Накрая се слагат и лимоновите и портокалови корички.


4.Омесва се умерено меко тесто.Загрява се фурната на 50°С и се изключва.


5. Тестото се слага в найлонов плик и се поставя в съд с капак и оттам във фурната. Втасва около 55 минути.




6. Първоначално мислех да  разточа цялото тесто, но ми се видя доста и затова отделих едно  топче от него. Останалото разточих на голяма кора. Топчето също на малка кора.




7. Намазват се с олио корите. Голямата се разделя на 4 части. А малката кора се надипля и от нея се получава 1 кифличка, а от голямата 4 кифлички.
 

8. Ето как става надиплянето. Нагъва се като хармоника.

9. Всяка надиплена част се навива като охлюв.

10. В средата на всяка кифличка се притиска с върха на точилката и се слага около 1 с.л.конфитюр. Кифличките втасват. Не повече от 10 минути.


11. Намазват се с разбития жълтък и се слагат във фурната загята на 180° С за 30 минути.



12. Охлаждат се и се поръсват с пудра захар.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Рецептата на Ваня Митева

За тестото:                                              -200.мл.топла вода.                           -200.мл.топло мляко.                       -11.гр.суха мая.                                      -100.гр.захар.                                        -8.гр.ванилова захар.                          -2.белтъка.                                             -90.мл.олио.                                             -750.гр.брашно.                                   Допълнително:                                    - сладко.                                                 -2.жълтъка+4.ч.л.вода(за намазване).                                           - захар+ванилова захар (по-избор).

Коментари

Популярни публикации