КИФЛИЧКИ РОЗИ С КОНФИТЮР
Кифлички от руската кухня. Нарекох ги рози, защото когато се изпекоха ми заприличаха на такива. В клипчето, което видях бяха наречени Булочки с джем.
Показано беше в моята група от една много добра кулинарка, любителка на руски изделия Ваня Митева.
Много красиви изглеждаха на клипчето, а и тези, които беше направила Ваня също бяха много красиви. Само че нейните кифлички бяха с локум. Това е добър вариант и може да се приложи.
Моите кифлички втасваха повече около 30 минути, а добре знам,че ако се оставят по-малко да втасват релефите т.е. гънките образувани при надипляне и завиване на тестото се очертават по-добре.
Следващият път ще ги оставя да втасват не повече от 10 минути.
Този път не слагах масло а само олио, както беше по рецептата. И не сбърках. Сякаш беше по-добре.
Обикновено използвам свежа мая, но и със суха става чудесно. Процесът на втасване е по-дълъг, но това не намалява качеството на крайния продукт.
Моята доза беше много малка, но въпреки това кифличките бяха достатъчно. И много вкусни станаха.
Благодаря на Ваня Митева за клипчето и рецептата, която ми написа.
ПРОДУКТИ
/за малка доза,може да се увеличи/
250 гр.брашно
50 мл.олио
4 гр.суха мая
70 мл.кисело мляко и вода
1 яйце и 1 белтък
жълтък за намазване на кифличките
30 гр.захар
1ч.л.мед
ванилиева есенция
портокалови и лимонови корички
конфитюр от ягоди и конфитюр от портокалови корички
ПРИГОТВЯНЕ
3. В млякото и водата се разтваря захарта при затопляне. Прибавя се олиото, яйцата и меда. Накрая се слагат и лимоновите и портокалови корички.
5. Тестото се слага в найлонов плик и се поставя в съд с капак и оттам във фурната. Втасва около 55 минути.
9. Всяка надиплена част се навива като охлюв.
Рецептата на Ваня Митева
За тестото: -200.мл.топла вода. -200.мл.топло мляко. -11.гр.суха мая. -100.гр.захар. -8.гр.ванилова захар. -2.белтъка. -90.мл.олио. -750.гр.брашно. Допълнително: - сладко. -2.жълтъка+4.ч.л.вода(за намазване). - захар+ванилова захар (по-избор).
Коментари
Публикуване на коментар