ЧИЙЗКЕЙК КАРМЕЛИЗИРАНО МЛЯКО С ОРИЗ И БОРОВИНКИ


Един много приятен и на пръв поглед трудно възможен чийзкейк от  мляко с ориз, защото десертът обикноено се сервира като пудинг в купички и е в полутечно състояние.




Вече правих един вариант с класическо мляко с ориз и се получи много вкусен и приятен десерт.

Сега реших да направя отново подобен сладкиш, само че с карамелизирано прясно мляко. За освежаване добавих и култивирани боровинки, защото сега през есента не може да има горски боровинки. Поръсих ги със сок от лайм и ги сложих върху бисквитената основа.
Отгоре сложих млякото с ориз и оставих да  стегне. Получи се чудесен десерт.

Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

900 мл.прясно мляко 


3 с.л.захар

150 гр.ориз

200 мл.вода

5с.л.нишесте ванилия

1 ампула ванилия

За основата

200 гр. бисквити

100 гр.краве масло

2с.л.прясно мляко

Още

150 гр.боровинки

канела на пръчки

1 лайм

ПРИГОТВЯНЕ

 

1. За основата бисквитите се смилат.


2. Маслото се разтопява и се смесва с бисквитите. Прибавят се 2 с.л.прясно мляко. 


З. Формата се облепва с хартия за печене на дъното и ацетатно фолио отстрани.

4. Сместа от бисквити и масло се слага на дъното и добре се утъпква. Слага се в хладилника, за да стегне.
 

5. Млякото се смесва с карамелената паста и се оставя настрани. През това време се сварява оризът във водата.


6. Прибавят се млякото,захарта и аромата. Вари  се до пълно сваряване на ориза.



7. Нишестето се смесва с малко вода или мляко и се разбърква. Прибавя се към сместа и се бърка до стъстяване.
Оставя се да се охлади за 2 мин. 

8. Формата се изважда ,поставят се боровинките, смесени със сока от лайм като се оставя и за украса. Слага се върху тях сместа от мляко с ориз и се заглажда. Оставя се да стегне.



9. На другия ден се отстранява ацетатното фолио.


10. Гарнира се с боровинките, резенчета лайм и канелени пръчици. По желание може да се поръси и канела.


11. Разрез на чийзкейка.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации