ПЛОДОВ СЛАДКИШ В ДВА ВАРИАНТА
От известно време следя публикациите на Jelajelena Petrovic в нейната Bakina kuhinja. Все се каних да направя нещо от нейните вкусотии, но какво по -напред. В сезона на черешите и вишните между усърдието да направя сладка и конфитюри, забелязах нещо интересно в Bakina kuhinja, наречено Сладкиш с вишни и череши.Направи ми впечатление,че множеството подобни сладкиши са или само с вишни или череши. И не само това . Основата на тестото е обикновено брашно , но тук се предлагаше в комбинация с грис. От доста години в кухнята на сестра ми Нинка,която е сръбска снаха, присъства грис като съставка на сладкиши. Опитвала съм много вкусни сладкиши с грис, приготвени от нея. Идеята за грис в десерта ме привлече и реших да опитам. Получи се изключително вкусен и приятен на външен вид сладкиш.
Моята идея , вдъхновена от произведението на Jelajelena , се насочи към направа на един сладкиш в два варианта.
Единият вариант на сладкиша нарекох Плодова пита /все пак преминава през моята кухня/ и реших,че ще подхожда на чаша кафе,
поднесено с финес, напълно съответстващ на този нежен сладкиш.
И разбира се ако отидем на излет сред природата,
или просто си похапваме в домашния външен кът - под навеса,
или както в детствоето , до любими дворни обитатели , ще се почувстваме в блаженство, отхапвайки късче
ароматна плодова пита.
Когато обаче се нуждаем от десерт, допълващ обедното меню, можем да се насочим към сочна плодова торта с крем.
А това вече си е втори вариант на сладкиша.
В допълнение ще кажа, че сляпото придържане към рецептите не е нужно, ако домакинята има опит. Прецених, че брашното и гриса ще ми бъдат доста като грамаж, затова ги намалих с 50 грама всяко. Останалото запазих като пропорции.
И така какви са необходимите
ПРОДУКТИ
250гр. вишни и череши
5 големи или 6 малки яйца
150 гр.захар
100мл. олио/50 мл. от гроздови семки,но може само слънчогледово/
150 гр. брашно
150 гр. грис
200мл. кисело мляко с щипка сода бикарбонат
2/3 пакетче бакпулвер
ванилиева захар
За поръсване пудра захар
За втори вариант на сладкиша
500м. прясно мляко
30гр. грис
4с.л. захар
краве масло За аромат+ванилия
1 яйце
ПРИГОТВЯНЕ
Плодовете се изцеждат. Образувалият се сок може да се подправи със захар и да се получи сироп за прясна консумация.
Жълтъците се отделят от белтъците.
Белтъците се разбиват с миксер 2 минути , след което се прибавя захарта постепенно, като продължаваме с разбиването.
Прибавят се и жълтъците. Леко се разбърква на ръка. Следва брашното и гриса, които се редуват с киселото мляко. Накрая се прибавят ароматите и олиото.
Сместта внимателно се изсипва в правоъгълна тава, покрита с пекарска хартия.
Отгоре се подреждат разбърканите , с 1с.л. брашно, плодове.
Сладкишът се пече 15 мин. на температура 200°C
и 25 минути на 170°C.
Поръсва се с пудра захар , след охлаждане.
И е готово за похапване.
Половината от сладкиша се подготвя за плодова торта. Отрязъкът се поставя в подходящ съд и се залива с 250мл. горещо и подсладено мляко.
Кремът се нарича галактобуреко и се приготвя 1/4доза.Рецептата за крема е описана Тук.
Кремът се слага върху сиропирания сладкиш и се поръсва с накълцани орехи.
Тортичката е готова, но е желателно да престои в хладилник поне 60 минути.
Приятна е консумацията с плодов чай
Или със сироп от рози или този от череши и вишни, който приготвихме в началото.
Моите консуматори поискаха и сладко от рози върху парче торта. Но то е необходимо да се дозира внимателно, защото е с разхлабващо действие.
Може да се приготвят два сладкиша за всеки вариант. А може да се приготви един по изор , ако се прецени, че е нужно.
Каквото и да решите да направите, ще се насладите на един обикновен, но толкова приятен и вкусен десерт.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttp://kodbakeugostima.blogspot.bg/2017/06/bakina-kuhinja-kolac-sa-visnjama.html?m=1
Коментари
Публикуване на коментар