ПЛОДОВ СЛАДКИШ В ДВА ВАРИАНТА



От известно време следя публикациите на Jelajelena Petrovic   в нейната Bakina kuhinja. Все се каних да направя нещо от нейните вкусотии, но какво по -напред. В сезона на черешите и вишните между усърдието да направя сладка и конфитюри, забелязах нещо интересно в Bakina kuhinja, наречено Сладкиш с вишни и череши.Направи ми впечатление,че множеството подобни сладкиши са или само с вишни или череши. И не само това . Основата на тестото е обикновено брашно , но тук се предлагаше в комбинация с грис. От доста години в кухнята на сестра ми Нинка,която е сръбска снаха, присъства грис като съставка на сладкиши. Опитвала съм много вкусни сладкиши с грис, приготвени от нея.  Идеята за грис в десерта ме привлече и реших да опитам. Получи се изключително вкусен и приятен на външен вид сладкиш.
Моята идея , вдъхновена от произведението на Jelajelena , се насочи към направа на един сладкиш в два варианта.
Единият вариант на сладкиша нарекох Плодова пита /все пак преминава през моята кухня/ и реших,че ще подхожда  на чаша кафе,


поднесено с финес, напълно съответстващ на този нежен сладкиш.



И разбира се ако отидем на излет сред природата,


или просто си похапваме в домашния външен кът - под навеса,


или както в детствоето , до любими дворни обитатели , ще се почувстваме в блаженство, отхапвайки късче 
ароматна плодова пита.


Когато обаче се нуждаем от десерт,  допълващ обедното меню, можем да  се насочим към сочна плодова торта с крем.
А това вече си е втори вариант на сладкиша.  
В допълнение ще кажа, че сляпото придържане към рецептите не е нужно, ако домакинята има опит. Прецених, че брашното и гриса ще ми бъдат доста като грамаж, затова ги намалих с 50 грама всяко. Останалото запазих като пропорции.
И така какви са необходимите 

ПРОДУКТИ




250гр. вишни и череши
5 големи или 6 малки яйца
150 гр.захар
100мл. олио/50 мл.  от гроздови семки,но може само слънчогледово/
150 гр. брашно
150 гр. грис
200мл. кисело мляко с щипка сода бикарбонат
2/3 пакетче бакпулвер
ванилиева захар
 За поръсване пудра захар

За втори вариант на сладкиша

500м.  прясно мляко
30гр. грис
4с.л. захар 
краве масло За аромат+ванилия
1 яйце


ПРИГОТВЯНЕ


Плодовете се изцеждат. Образувалият се сок може да се подправи със захар и да се получи сироп за прясна консумация.


 Жълтъците  се отделят от белтъците.


Белтъците се разбиват с миксер 2 минути , след  което се прибавя захарта постепенно, като продължаваме с разбиването.


Прибавят се и жълтъците.  Леко се разбърква на ръка.  Следва брашното и гриса, които се редуват с киселото мляко. Накрая се прибавят  ароматите и олиото.


 Сместта внимателно се изсипва в правоъгълна тава, покрита с пекарска хартия.


Отгоре се подреждат разбърканите , с 1с.л. брашно, плодове.


Сладкишът се пече 15 мин. на температура 200°C
и 25 минути на 170°C.





Поръсва се с пудра захар , след охлаждане.












И е готово за похапване.


Половината от сладкиша се подготвя за плодова торта. Отрязъкът се поставя в подходящ съд и се залива с 250мл. горещо и подсладено мляко.
Кремът се нарича галактобуреко и се приготвя 1/4доза.Рецептата за крема е описана  Тук.
Кремът се слага върху сиропирания сладкиш и се поръсва с накълцани орехи.


Тортичката е готова, но е желателно да престои в хладилник поне 60 минути.


Приятна е консумацията с плодов чай


Или със сироп от рози или този от череши и вишни, който приготвихме в началото.


Моите консуматори поискаха и сладко от рози върху парче торта. Но то е необходимо да се дозира внимателно, защото е с разхлабващо действие.



Може да се приготвят два сладкиша за всеки вариант. А може  да се приготви един по изор , ако се прецени, че е нужно.
Каквото и да решите да направите, ще се насладите на един обикновен, но толкова приятен и вкусен десерт.
                                                  
            ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttp://kodbakeugostima.blogspot.bg/2017/06/bakina-kuhinja-kolac-sa-visnjama.html?m=1

Коментари

Популярни публикации