СИРОП ОТ ДОМАШНИЯ ВИШНАП


С навлизането на пазара на множество безалкохолни напитки, позабравихме старите домашни сиропи, приготвяни от ароматни плодове, растящи в овощните ни градини. Помня ,че
моята майка , правеше най- често сироп от диворастящи малини по студен начин. Засипваше плодовете със  захар и отцеденият сок, прецеждаше добре, за да се отделят семките и месестата част.
След насипване в бутилки, стерилизираше и прибираше за консумация.


Спомняйки си  тези моменти от детството и виждайки отрупаното с плодове вишнево дърво, направих чаша сироп от 1-2 шепи вишни, просто така за бърза консумация. У дома това се хареса и реших да направя по -голямо количество. Характерно за сиропа е , че се разрежда с вода и затова при приготвянето му не е необходимо да се прибавя голямо количество от нея.
Захар прибавям в зависимост от сладостта на вишните. Нашето дърво е вишнап и плодовете не са толкова кисели. Затова не слагам повече от 1 кг. захар.

За моята рецепта са необходими следните

ПРОДУКТИ

1кг. вишни/ вишнап/
1кг. захар
500мл. минерална вода
1ч.л. лимонова киселина

ПРИГОТВЯНЕ

Вишните се измиват обилно с вода и без да се премахнат костилките се посипват със захар. След няколко часа , плодовете са пуснали сок и много лесно се
 намачкват, за да се изцеди всичко от месестата част на вишните. Отделят се костилките и полученото пюре се слага в блендър за митута-две и се пасира. Прецежда се през цедка и към получения сок с голяма гъстота се прибавя и водата. Оставя се сместта само да кипене, прибавя се лимонената киселина и се налива в затоплени бутилки.  Сиропът се приготвя през лятото и затова бутилките могат да се оставят на слънце след измиване и така се затоплят. Налива се от горещия сироп ,бутилките се затварят  и обръщат на капачката. След час се прибират за съхранение. Ако искаме сиропът да бъде направен по студен начин, не загряваме сиропа, но след наливане в бутилки е добре да ги замразим като не ги пълним до горе , защото съдържанието след замръзване увеличава обема си и може да се отстрани капачката.

  Приложението на сиропа е много образно.



С него може да се гарнира сладолед, без сиропът да се разрежда.


Много е приятен в чаша с лед и е добра компания на сладкиши.



Както и където да го консумираме , ще усетим наслада и приятен аромат и вкус на вишни.
                            ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации