ШВЕДСКИ КИФЛИЧКИ С ГРЪЦКИ ПРИВКУС



Понятието "Шведски кифлички ", явно ни ориентира към шведската кухня. Но за съжаление , не открих информация, която да ги свързва с традиционната кулинария на шведите.
Прочетох редица рецепти за тези кифлички. Сред тях и такива от чужди сайтове. Разбира се водещата рецепта беше тази на Йоана Петрова от "Кулин

арно- с Йоана."
Основното, което разбрах, че специфичното за кифличките е формата, която се подчинява на определена символика и аромата на канела. Направи ми впечатление и високата масленост, както при бриош тестата.
Аз обаче реших да заменя канелата с махлеб ,защото тази подправка наподобява канелата.  Усетих го когато опитах гръцки козунак в Солун. От там си купих махлеб с кардамон,които бяха сложени в козунака.Искаше  ми се да привнеса гръцки привкус. Защото , както научих, "гърците  традиционно не правят козунак без  махлеб". А който не познава вкуса на махлеб ще се заблуди, че е канела.
Но целта не е заблудата , а внасяне на различен вкус в рецептите за шведски кифлички. Но все пак ако някой е любопитен да прочете за махлеб , освен чрез тази хипер връзка от Уикипедия, може да погледнете и Козунак с махлеб и мастикс
Ето и моята рецепта.

ПРОДУКТИ

500гр. брашно
2 яйца+1 белтък
250мл. прясно мляко и вода в комбинация.
100мл. олио/50 мл.  от него- от гроздови семки ,но не е задължително/
90 гр. захар
20гр.  прясна мая и 1/2ч.л. бакпулвер
1ч.л. махлеб с кардамон
60гр. краве масло

ЗА ПЛЪНКАТА

30 гр. краве масло
100гр. тъмен мармалад или течен шоколад.

ЗА ГЛАНЦИРАНЕ- 1 жълтък 1ч.л.олио






 ПРИГОТВЯНЕ

 Брашното, заедно с бакпулвера се пресява и се оформя кладенче.


Маята се активира с 1с.л. от захарта.
Добавят се и 2 с.л. брашно.


Хладкото мляко   и захарта се смесват.Разбърква се до разтваряне на захарта.Прибавят се разбитите яйца и олиото.


Към брашното постепенно се добавят и от двете смеси /активирана мая и течните съставки/.


Замесва се меко тесто, което се доизмесва с 1/2 от размектнатото масло.
Оставя се да втаса.


Втасалото тесто се премесва и доизмесва с останалото масло.


След второто втасване се оформя на топка.



Разделя се на 2 части. Всяка част се разточва на правоъгълник с дебелина 0,5см. Намазва се с  мармалад, примесен с малко бадемово брашно или кокосови стърготини.



Отгоре се намазва с масло.



Едната половина на тестото се прехвърля върху другата по дължина.


Разделя се на правоъгълни ленти
 откъм ширината. Другият правоъгълник се оформя по същия начин.


Всяка лента се разрязва по средата.


Усуква се като мартеница.


 Навива се , като края се пъха от долу.


Готовите кифлички се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Гланцират се леко с жълтъка, към който се прибавя 1ч.л.олио и се разбърква.Кифличките се поставят в студена фурна, която се настроена на 200° C и след 15 минути температурата се намалява на 160°C .Пече се още 10-15 минути.


Изпечените кифлички се охлаждат.


Поръсват се с пудра захар.


Следващите стъпки представят варианти за консумация.


 С кафе




 С чай.


На открито...


 На барбекюто. ..


Или просто да опитаме.
Резултатът е все един и същ- вкусно и ароматно.

ДОБЪР АПЕТИТ!
Адаптирано от: https://www.google.bg/amp/www.kulinarno-joana.com/2015/12/shvedski-kaneleni-kiflichki/amp/#ampshare=http://www.kulinarno-joana.com/2015/12/shvedski-kaneleni-kiflichki/

Коментари

Популярни публикации