ЖЕЛИРАНО СЛАДКО ОТ РОЗОВИ ЧЕРЕШИ




Черешите са основни насаждения в  нашата домашната градина.
Някои от дърветата бяха засадени още от дядо ми, други от баща ми. За съжаление след реституцията някои от тях са вече история.



Сега се радваме на дърветата засадени от свекър ми- татко Георги и моят съпруг. Удоволствие е да се консумират и консервират домашни череши.

Сладко приготвям всяка година  по различна технология. Общото е , че все е сполучливо.
От сегашната реколта реших да направя желирано сладко.Такова съм правила от други плодове.Особено впечатляващо е 
сладкото ми от кумкуат . Правя го с консерванта Гелфикс на Д-р Йоткер. Технологията, която прилагам съчетава начина на приготвяне с гелфикс и захарен сироп. когато искаме повече сироп в сладкото се слага и вода. Количеството и зависи от сочността на черешите .Ако те са много сочни се слага 100 мл. Ако плодовете са по сухи се слага от 150 мл. до 250 мл. вода.Черешите, които правих бяха сухи и твърди / вид хрущялка/ 
За да се направи това сладко са необходими следните

ПРОДУКТИ

1 кг. розови череши
500гр.  захар
250 мл.  вода
1 клонче индрише
1/2 пакетче гелфикс класик

ПРИГОТВЯНЕ

Черешите се измиват и се отстраняват костилките.


 При тази манипулация се отделя сок от черешите. Към него се добавя захарта и водата. Слага се да заври на силен котлон. Когато сиропът се сгъсти значително се поставят черешите. 


Сместта завира и се появява пяна, която се отстранява


 След 15 минути започващото да се оформя сладко се отстранява от котлона и се оставя да престои 5-6 часа. 


Черешите вече са поели добре от сиропа.Част от него 3-4 лъжици се разбъркват с гелфикса и сместта се разбърква със сладкото. В последният етап сладкото се вари още 10 минути и се отстранява от котлона , като се добавя нарязаното на ситно ендреше.


Горещо сладкото  се разпределя в добре подсушени буркани и се обръща върху капачките.


А това сладко вече е желирано.


Характерно за използването   на консерванта Гелфикс е , че не е 
      необходимо сладкото направено с него да са изварява



От череши може да се направи и бърз сос за плънка на сладкиши. 
Той се получава като изчистените череши се смесват с няколко лъжици захар и се варят на котлона 10 минути.


Приятно е когато с направеното сладко приготвим любим сладкиш. 


Или просто го поднесем  в  купички от бутер тесто



Сладкото е с добро приложение в сладкарството. 
А това от череши е не само добре приложимо,но и много вкусно и ароматно. 

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации