РОЗИЧКИ -БРИОШ С АРОМАТ НА МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ


Разбира се  , пак бриош ! Този път под формата на розички, с пълнеж от локум и аромат на масло от гроздови семки.
Бриош тестото е с намалено количество захар, което е типично за този род продукт и повече краве масло.


Интересна е технологията на оформяне и мократа захар, която придава особен "чар" на розичките.


Настроението, с което се похапват вътре в кухненския кът , на бар-плота или навън сред нежните и свежи детелини е впечатляващо.
Но все пак тези малки сладкишчета бяха приготвени за поредния ми рожден ден и консумацията им се пренесе в няколко пространства - в училище с колегите, в София сред колегите на съпруга ми, сред приятелките ми и гостите на събитието.


И след това кратко предисловие е време да споделя рецептата.
Необходими са следните

ПРОДУКТИ 

700 гр. брашно
90 гр.  захар
2 цели яйца и 1 белтък
100гр. краве масло
50 мл. масло от гроздови семки
300 мл. прясно мляко
20гр. прясна мая
1ч.л. бакпулвер

За глазиране
1 жълтък
2ч.л. олио

За поръска
мокра захар

Аромати
ванилия и кора от лимон


ПРИГОТВЯНЕ

Маята се активира с 1с.л. захар, 2 с.л. брашно и част от прясното мляко.
Останалото мляко се смесва с разбитите яйца и разтопеното масло и захарта. Слагат се и ароматите.Сместта се разбърква до пълно хомогенизиране на продуктите. Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към течните съставки.
Полученото тесто се доизмесва с 1/2 от маслото от гроздови семки. Слага се в найлонов плик и се оставя да втаса. Когато увеличи два пъти обема си се премесва и се доизмесва втори път с останалото масло. Повторно втасва и се разделя на три части, за да се обработи по -лесно.
Всяка част се разточва на кръг с дебелина около 1/2 см. и с чаша или ринг се изрязват кръгчета тесто.Групират се по три със застъпване, както е на изображението. В двата края се поставя по 1 късче локум. Крайното кръгче се прегъва към локумчетата и започва да се завива като кора за баница





Полученото рулце се разрязва на две. Оформили са се две розички.Последните се изправят  и се слагат с разреза на долу, както се вижда на изображението. Всяка сладка се глазира с жълтък и се поръсва с мокра захар. Сладките се подреждат в тава покрита с хартия за печене. Слагат се в студена фурна, която се включва на 50°C и след 15 минути фурната се увеличава на 160°C.



Печенето продължава 20 минути.


Готовите сладки се подреждат на дървена скара или подложка, за да се охладят.



Визията им е доста впечатляваща.



Красиви са с тези малки захарни кристалчета.






Структурата им наподобява късчета бели къдели,от които ще се изпредат тънки, нежни нишки.



Някои от розичките сложих в  формички за мъфини.



Розичките са приятна компания на кафето.




Или са подходящи за чаша вишнев сироп , поднесен на бар плота


или просто на зелена тревичка.


Няма да е лошо да им се насладим и на външното барче.





Или за разнообразие , или в унисон с името да опитаме и студен сироп от рози.






С каквото и да допълним красивите, ароматни и много вкусни сладки розички-бриоши, няма да сбъркаме.

                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

източник http://sladkoisoleno.blogspot.bg/2013/07/blog-post_23.html?m=1


Коментари

Популярни публикации