ШОКОЛАДОВАТА ЛАВА НА РУЖКА


Преди доста години в  Дупница  имаше една невероятна жена,  която смайваше със своите кулинарни творения. Много дами посещаваха нейни курсове по сладкарството или си записваха старателно нейни рецепти.
Тя е  РУЖКА  ШУМАНОВА, която всички познаваха като добра кулинарка.  
Години не бях я виждала и не знаех нищо за нея, докато моята приятелка Веска не  ми я представи . 
Годините бяха променили предишната и визия, но видимо си беше останала хубава жена със загадъчна усмивка и приятен мелодичен глас. Въпреки че скромно отбеляза ,че  кулинарните и умения са останали в миналото, все пак  ,както научих, подържа форма с някои от любимите си  вкусотии. 

Когато разбра,че проявявам интерес към кулинарно то изкуство, РУЖКА ме покани в дома си и там имах възможността да присъствам на  приготвянето и презентацията на един сладкиш, който беше научила в младостта си в Скопие.
Шоколадовата лава , която беше грабнала  вниманието и някога , сега отново е на почит в кухнята на РУЖКА. 
Удобството се състоеше в това, че този сладкиш може да се замразява и съхранява във фризер до седмица след приготвянето му.
Останах очарована, въпреки че бях слушала и  чела много за шоколадова лава.
Благодаря на РУЖКА ,че ме направи съпричастна с една толкова мила кулинарна демонстрация.
Благодаря и ,че успях до се докосна до нейното изкуство , което помнят много от любителите на нейната кулинария.
Споделям рецептата и изображения от  демонстрацията  на сладкиша. 
Необходими са следните

ПРОДУКТИ

200гр. кувертюр или черен шоколад
 140 гр.захар
200 гр. краве масло
40 гр. брашно
4 яйца

ПРИГОТВЯНЕ

Шоколадът,захарта и маслото се стопяват на ниска температура .След охлаждане  към сместта се добавят разбитите яйца и брашното.Разбръка се добре и  с лъжица за сладолед сместта се разпределя във формички от  алуминиево фолио. Последните трябва да са подмазани и поръсени с брашно. Разпределеният във формички сладкиш се поставя в поднос и се слага в хладилник за 1 час. Част от сместта може да се замрази до една седмица.
Охладените сладкишчета,които ще се приготвят се поставят в загрята фурна на максимална степен. Печенето продължава 12 минути. Белег за готовност  е образувалата се мокра сърцевина с големина на 5 стотинки.  




Част от сместта може да се замрази до една седмица.


Охладените сладкиши ,които ще се  приготвят веднага се поставят в
загрята на максимална скорост фурна. Печенето продължава 12 минути.


Готовите сладкиши са с мокра /неизпечена/ сърцевина с диаметър колкото 5 стотинки.

  
Сладкишът се консумира леко топъл. Иначе ако се забавим лавата изчезва.


 Обръща в чиния.


Срязва се с нож отгоре до долу. 



Шоколадът започва да тече.




Тогава грабваме лъжичките и консумираме  шоколадовата лава, 
скрита под тънка и нежна коричка.



ДОБЪР АПЕТИТ

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации