КОЗУНАК С МАХЛЕБ И МАСТИКС



Този козунак е свързан с гръцката традиция. Когато веднъж при посещение на град Солун,опитах току що изпечен козунак, усетих фин и близък до канелата вкус и аромат.
Тогава чух репликата:"Гърците не правят козунак без махлеб и мастикс".


Махлеб е арабска подправка , приготвена от смляни ядки от костилка та на че реша,  наречена Махилебка. Според някои твърдения аромата е нещо средно между горчив бадем и череша. На мен обаче ми се струва,че определено аромата наподобява канела.



Мастикс или така наречената мастикова дъвка или сакъз- Pistacia Lensticos. Добива се от храстовидна мастикова дърво.Най-качественият сакъз се добива от мастикова то дърво на остров Хикс в Гърция. Наричат я "сълзите на Хиос ".
Има неподозирано антиоксидантно действие.Освен за медицински цели се използва и в сладкарството. Добре се съчетава с махлеб. 
Може би само аромата отличава гръцкия козунак от този , който традиционно приготвяме за Великден или други празнаци. 



Най- много козунаци се приготвят за Великден.


Тогава и атмосферата е сякаш "козуначна". Все си спомням думите на моя свекър-татко Георги - "Не може в къщата да не замираше на козунаци".
Необходими са следните

ПРОДУКТИ



3 яйца+1 белтък /жълтък за намазване на козунака/
150 гр.  захар
20мл. олио от гроздови семки
50 мл.  олио
60гр. краве масло
600 гр. брашно
200мл. кисело мляко +1ч.л. бакпулвер
20гр.прясна мая
1/2ч.л махлеб с кардамон
1/4ч.л. мастикс

ПРИГОТВЯНЕ 

Маята се активира с 1с.л. захар и 2с.л.брашно и 4 с.л. мляко.
Прибавят се разбитите яйца и маслото , подправките.По малко се прибавят, като се  редуват, брашно и мляко. Полученото тесто се доизмесва с 1/2 от олиото и се поставя в найлонов плик за да втаса.Когато тестото увеличи обема си два пъти се премесва и доизмесва с останалото олио. Отново втасва  докато  увеличи обема си.



Оформят се два козунака, като при размесването се намазват с олио от гроздови семки.


От останалото тесто се оформя малко кръгло козуначе,  както се вижда на изображението.


Козунаците втасват още 20 минути , намазват се с жълтък и се поръсват със бадемови ядки и захар.
Козунаците се поставят в студена фурна. Печенето продължава 35 минути на 150°C.  



Козунаците са не само приятни на външен вид , но и много вкусни и ароматни.




ДОБЪР АПЕТИТ!






Коментари

Популярни публикации