КЛАСИЧЕСКИ БРИОШ




За френското тесто Бриош  имам известни познания и няколко  пъти правих сладкиши. Не твърдя , че вече имам голяма компетентност в приготвянето на това чудесно  кулинарно изкушение, но обичам да опитвам различни неща. 
До сега приготвях с бриош-тесто интересни сладкиши - сладкиш Шехерезада и мраморно руло с дулсе де лече
Класическият бриош отдавна привличаше вниманието ми, но трудно намирах време да го приготвя.
Когато правих мраморното руло, отделих част от тестото, за да оформя симпатичните бриош чета, които ми приличаха на малки шапчица с понпон. Ето тази форма както и самия бриош си има може би своята история.
Необмисленото предложение на френските крале към гладуващият народ "Като нямат хляб да ядат бриош", е устроило цялото кралско семейство и превърнало творенията на френските пекари в истински шедьоври.
Явно бриош води началото си от XV век, според някои твърдения. През XVII в Нормандия  е произведен като кулинарно изделие от френския пекар Бриочи  и наречен на негово име. 

 Разпростространението на сладкиша се дължи на голямата любов към  това лакомство на френския художник Едуар Мане.
Технологията по приготвянето на бриош е различна съобразно количеството на масло , което варира в различните изделия и може да достигне от 25% до 80% спрямо брашното. Едно от най честите варианти е 250гр.  масло на 1 кг. брашно. В зависимост от количеството на маслото се прилага бързо или бавно втасване. 

ПРОДУКТИ


Бриошите приготвих с 1/2 доза от  тук

                               ПРИГОТВЯНЕ


Маята се активира и постепенно се прибавят останалите продукти и брашното.


Накрая се добавя и  маслото на части.


Меси се чрез разтягане и сгъване на тестото. Втасването е продължително около 2 часа.


Оформят се топчета. Половината са по- големи , а останалите по -малки. Топчетата се оставят да отпочинат за 10 мин. Големите топчета се разточват на кръгчета, които се поставят в къдрава мини формичка. Слага се плънка по желание Аз сложих конфитюр от смокини. Краищата  на тестото се събират  в средата и върху повърхността на топчето се поставя малко топче. След втасване от 20 мин. бриошите се пекат като се слагат в студена фурна, която се включва на 150°C. Изделието се пече около 25 минути или до готовност.



Структурата е мека и пухкава и благодарение на плънката се увеличава сладостта на тестото.








Бриошите са много вкусни, нежни и красиви на външен вид и консумацията им е истинско удоволствие.

                                             ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации