КРЕМВИРШКИ ЗАЙЧЕТА


Отдавна  се канех да направя кремвиршки. Сред тестените изделия те заемат специално място . Може би защото се появяват много по-късно от познатите ни сиренки и кашкавалки. 
В детството си помня 
милинките,т. нар.ямболки,тутманици и банички.Но кремвиршки нямаше.
Първоначално те се приготвяха у дома и приличаха на рогчета.Майка ми правеше кремвиршки,като завиваше тестото около кремвирша като спирала. Това помня от студентските си години. По -късно кремвиршките населиха множеството баничарници, в които бяха на почит.Днес ги приготваме по различен начин, най-често приличат на дълги гъсенички. Наскоро видях и кръгли кремвиршки,но когато съзрях тези симпатични зайчета във видеоканалите на турски и руски кулинари, се мотивирах да направя и аз.
Видях и подходяща рецепта, но ми се искаше да направя нещо различно.
Затова реших да експериментирам и да направя кремвиршките-зайчета с тесто без мая.Вместо нея проектирах да използвам бакпулвер.Имам рецепта за питки/поачи/с бакпулвер на Севинч Адил.Тя е отлична кулинарка и рецептите и са автентични.


Експериментът ми се оказа много успешен.Получиха се  симпатични зайчета,а вкусът им беше уникален. Отново благодаря на приятелката ми Севи/Севинч Адил/за чудесната рецепта.
Споделям я както  и техниката на моделиране на зайчетата,за да улесня тези,които искат да си направят тези кремвиршки.За децата ще бъдат много забавни.


Преди да направя зайчетата,реших да използвам салфетка,за да се упражня.Това е важно,защото когато човек гледа клипчето ,за да разбере как се правят,изглежда много лесно.Но на практика не се оказва така.

ПРОДУКТИ

6 броя кремвирши, ако са къси, или 3 ако кремвиршите са доста дълги.

За тестото
2 яйца 
200мл. кисело мляко
50мл.олио
50мл. разтопено масло
1ч.л.сол
1 щ.пудра захар
1 бакпулвер
350/400гр.брашно

ПРИГОТВЯНЕ

Двата белтъка и един жълтък се разбъркват.Прибавя се щ.захар.
Киселото мляко също се добавя  и се разбърква.Накрая се слага и мазнината.



Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера.Прави се кладенче и в него се изливат течните съставки.


Замесва се меко тесто.


Ако все пак тестото лепне,се прибавя още малко брашно.Аз сложих първоначално 350 гр. брашно и добавих още 50гр.


Оформят се 6 топчета.Теглото на всяко е 125гр. Постарах се да уточня грамажа,за да станат еднакви зайчетата.
Топчетата се оставят да се отпуснат малко и през това време загряваме фурната на 180° C и обелваме кремвиршите.


Всяко топче се разточва на елипса.


Навива се на руло от към дължината на елипсата. 


Полученото руло  се разтегля с въртеливи движения на ръцете, за да се удължи до 45 см.


Рулото се сгъва като подкова и двата края се приближават.


Неразделената част се прехвърля върху част от двата края, така че да се получи примка. Кремвиршът се прокарва между двете свивки под примката,


 но така ,че да се получи тази фигура. По -долу ще приложа и видео,за да се разбере по-добре.Вижте видеото тук
Накрая правим дупчици с клечка за зъби и поставяме очички и уста на зайчето със зърна от черен пипер. По същия начин процедираме и с останалите зайчета.


Подреждаме ги в тава покрита с хартия за печене.
Мажем всяко зайче с жълтък/не прибавям олио или вода/.
След 5 минути зайчетата се мажат отново с жълтък.


Слагат се във фурната и след 10 минути намаляваме на 160°C. Печем още 15 минути.


Готовите зайчета вече охладени са доста апетитни.



И не само за малките.


Текстурата на кремвиршките е много мека и нежна. Трудно ще се познае,че това е тесто с бакпулвер.


Кафето е добра компания на кремвиршките.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

  1. Страхотно, забавно вкусно изпълнение! Поздравление за чудесните зайчета радост за малки деца/ и не само за тях ;), златни ти ръце Ваня!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Севи! Великолепието идва от твоето страхотно тесто!
    И аз се възхищавам от твоите умения и технологии!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации