КАДАИФЕНИ ФУНИЙКИ И ДУКЕСИ С КРЕМ И СИРОП

Вече съм писала за кадаифените фунийки в темата Галактобуреко с кадаифени корнети ,но се оказа,че наименованието галактобуреко се отнася само за един специфичен гръцки десерт и въпреки че исках  да акцентирам върху крема в корнетите-гръцки национален крем,се оказа че наименованието,което съм сложила е неправилно. Кадаифените фунийки правих доста пъти и използвах характерната за подобни сладкиши поръска-шам фъстък. Затова последният път подробно снимах всички етапи от приготвянето на корнетите/фунийките/ и затова публикувам отново тези невероятно вкусни сладкиши. Сега съм добавила и кадаифени дукеси,направени в малки формички за сладки.Както винаги количеството на шам фъстъка е оскъдно,защото до сега не намирах оригинална поръска от зелен шам фъстък,но сега намерих начин и си осигурих от: Онлайн магазин ЕЛДИ Фемили Именно там може да се намери качествен и то оригинален шам фъстък-внос от Турция.


ПРОДУКТИ

За фунийките:  250 гр.  суров кадаиф; 60 гр. краве масло
За сиропа: 1/2 ч.ч. захар 1/4 ч. вода:ванилия- 1/2п. ;1с.л.  лимонов сок
За млечния крем : 500 мл. прясно мляко; 60гр. грис; 2 яйца ; парче краве масло ; 8 с.л. захар; ванилия
Поръска: шамфастък /по желание  други ядки или сладко от портокалови корички/


ПРИГОТВЯНЕ



Приготвянето на този невероятен десерт е истинско удоволствие.


Най -напред се приготвят фунийките,като кадаифът се разстила и се овкусява с маслото. След това се разнася добре , докато се уверим,че всяка част от суровия кадаиф е добре намазана.


Започва навиването на фунийките като се започва от основата на фунийката към върха,както е показано на изображението. За дукесите е по-лесно,защото се слага по малко от кадаифа и се притиска добре към стените на металната формичка.


Готовите продукти се подреждат в тава с хартия за печене.


Печенето се извършва на 170°C. /предварително загрята фурна, около
 +/- 15 минути , зависи от силата на фурната/.Готовите фигурки се охлаждат 10 минути.



Кремът е приготвен предварително.Технологията може да видите тук . Кремът там е в цяла доза,тук съм използвала 1/2 доза.



Охладените продукти се пълнят с крем.


Следва украсяване с още крем.


Дукесите се оформят също с къдрав накрайник , за да придобият кулинарно-аристократичен вид.😉😅


Напояването със сироп става със супена лъжица, като се покрива всяка фунийка или дукеса със сиропа.











Готовите сладкиши се консумират веднага,ако обичате по-хрупкави сладкиши и след няколко часа ако предпочитате да са омекнали.


ДОБЪР АПЕТИТ!










Коментари

Популярни публикации