КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С ЮФКА


Какво ли не се прави днес на основата на добре познатия ни крем карамел.

От приготването му в ябълка до тиква или в комбинация с плодове,кокос или сладки.

Последниянт вариант, който видях в няколко рецепти беше крем карамел с юфка. 
Вярно е, че това е много стар вариант на приготвяне на млечна баница с кори , но направено така като сладкиш е вече нещо ново.
За да се направи такъв сладкиш трябва точно да се прецени колко юфка да се сложи. Юфката трябва да е много малко, за да се получат хубави фигури на сладкиша. 
Наблюдавах много рецепти, където се препоръчва по 200-300 грама юфка. Тогава обаче структурата на сладкиша ще бъде сбита и крем карамеловата смес буквално ще попие в сладкиша. 
Направи ми впечатление,че Христина Колева , публикувала сладкиша си, съвсем точно е посочила, че на 1 литър мляко се слага 100 грама юфка.
Благодарности към Хриси!!!

Така вече стратегията ми за сладкиша беше готова: крем карамел,юфка и какаов блат. Накрая се получи великолепен десерт. 



Само че аз направих само 1/2 доза. Сладкишът е доста калоричен и трябва да не се прекалява. Освен това ползвах домашна юфка, защото фабричната юфка е с по-тънки кори и фигурата става дребна и безлична.
Споделям рецептата и се надявам,ако някой хареса сладкиша, да го направи.
Когато го показах в кулинарните групи,се изказа мнение,че технологията е трудна, но като се прочете по-внимателно излиза, че няма нищо сложно.

ПРОДУКТИ

За карамела

100 гр.  захар
15 гр. масло

За основната смес

500 мл. прясно мляко
3 яйца
90 гр.  захар
1 ванилия
50 гр.юфка/не повече/
15 гр.масло

За какаовия блат

2 яйца
1/2 ч.ч. *олио
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.брашно
1 ч.л.бакпулвер
3 с.л. какао
*Вместимост на чашата 240мл.

За сиропиране на блата 

1/4 ч.ч.захар, 1/2 ч.ч.вода
аромати

Размер на формата : 26 см.дължина 8 см ширина

ПРИГОТВЯНЕ



Захарта се карамелизира заедно с маслото.



Юфката/препечена-така се продава/.Моята е домашна и също препечена / се разбърква с разтопено масло и се слага върху карамела.


За крем карамела, яйцата и захарта се смесват и се разбиват .


Прибавя се млякото.


Сместта се излива във формата върху юфката и съдът се поставя на водна баня. Пече се 40 м.  на 160°C.


Какаовият блат се приготвя като какаото,брашното,бакпулверът се смесват.


Сухата смес се прибавя към разбърканите яйца и олио и  отново се разбърква добре.


Сместа се 
излива върху изпечения сладкиш и се пече още 20 минути на 170° C.


Сладкишът се охлажда и прибира в хладилника.


На другия ден се полива със сиропа, от захар, вода и аромати. При приготвянето  на сиропа, течността само трябва да заври.
Обръща се върху поднос.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttp://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2015/10/blog-post_28.html?m=1




Коментари

Популярни публикации