ТОРТА ПЛОДОВО ПАРФЕ


Това е единственият кулинарен продукт направен с толкова оскъден снимков материал. 
Просто така се случи. Трябваше много набързо да направя торта,нямах под ръка дори форма за нея.Използвах кексовата форма,но се получи добър резултат.
Рецептата, по която направих кулинарното си творение,сякаш изникна в съзнанието ми изведнъж.
В миналото бях правила подобна торта по модел на моя колежка. И сега спомняйки си за Силвето Велинова, реших да направя непременно нейната торта.
Преди години ,тя ни почерпи по някакъв повод и аз бях възхитена от лекотата и нежната текстура на тази торта. Оказа се ,че я помня и стъпка по стъпка я пресъздадох, така както я бях научила тогава. Разбира се добавих от себе си един продукт.Но това си е типично за мен, да интерпретирам и дооформям по своему, това което правя.
Получи се невероятно вкусна и красива торта. 
Не снимах,не защото се съмнявах в своите умения, а защото така се бях вглъбила в своето кулинарно изпълнение,че забравих за ролята си и на фотограф. Когато се сетих за това вече почти бях готова с тортата.
 Затова реших да снимам единствено крайният резултат. Въпреки това  споделям тази рецепта, защото почти не съм я срещала в хиперпространството и напълно си  заслужава  да се появи и такъв модел.

ПРОДУКТИ

За обвивката на тортата

2 големи готови рула с маслен крем

За пълнежа на тортата

1 голяма кофичка заквасена сметана
1 голяма кофичка плодово кисело мляко
200мл.течна сметана/животинска/
300гр.замразени малини
2 1/2пакетчета желатин/25гр./
1/2ч.ч. вода 

За ганаша

100мл.течна сметана/животинска/
100гр.натурален шоколад

За украса

1пакет шоколадови дражета 150гр.свежи малини
2-3 листчета мента

ПРИГОТВЯНЕ

Формата се облепва с ъс стреч фолио.
Рулата се нарязват на шайби и се подреждат по дъното и стените на формата. Оставя се един ред шайби за покриване на тортата отгоре.
Приготвя се пълнежа като заквасената сметана и киселото мляко се смесват.Течната сметана се разбива като съда  за разбиване се поставя в друт по-голям съд с ледено студена вода. Това се прави,защото животинската сметана се разбива по-трудно от растителната сметана.А студената вода благоприятства процеса на разбиване. Когато сметаната е готова се добавя на части към сместта.Малините са размразени и се прибавят към сместта.Желатинът е разтворен във водата и разтопен на водна баня.Той се прибавя последен.Готовата смес се разбърква и излива върху рулата във формата.Отгоре се подрежда един пласт от останалите шайби от рулата. Рулата трябва да са нарязани равномерно защото горният пласт като се обърне ще бъде дъно на тортата.
Накрая тортата се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилника за една нощ.
На другия ден се обръща и освобождава от фолиото.
Приготвя се ганаша като сметаната се кипва и към нея се прибавя начупения шоколад.
Получената глазура се излива върху горния пласт на тортата,като се внимава глазурата да не се стича надолу,защото ще се закрият красивите профили образувани от нарязаните рула,разположени по стените на формата 
Накрая се украсява с малини,шоколадови топчета и мента.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации