КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ С ПЪЛНЕЖ



Меденките са бисквитки,които обикновено се свързват с Коледа и многовековна "ароматна" история. Исторически най-старите и широкоизвестни меденки са джинджифиловите и т.нар.меденки Lebkuchen.Историята на тези меденки започва в Германия още през 13 век.
В средновековните немски манастири по време на Великия пост се пиела бира,съпровождана от меденки с подправки,които са били известни като медени питки или питки с подправки в останалата част на Европа. 


Традицията на приготвяне на меденки Lebkuchen,започва от 14 век в немския град Нюнберг.  И днес градът е най-големият производител и износител на Nurenberg Lebkuchen.


Широко известни са и т.нар.джинджифилови меденки,които са популярни като джинджифилови човечета.
Интерес представляват английските джинджифилови сладки.


Още през далечния 16-и век Кралица Елизабет I подарявала на гостите си джинджифилово човече с панделка. Заради способността на джинджифила да консервира, сладките се превърнали в любимо лакомство по панаирите, популярен подарък, а размяната на джинжифилови сладки била символ на любов. По стара английска традиция се правят с много мед и джинджифил.

В Европа меденките от всякакъв род са доста известни и като сладкарски продукт са доста вкусни.
Аз лично рядко правя меденки,но сега доста преди Коледа ми възложиха да направя коледни меденки.Рецептата, която използвах е на Стефка Георгиева -много приветлива млада дама,с която общуваме в кулинарната група"Уверени в кухнята". Адаптирах нейната рецепта и привнесох някои допълнителни подправки , които се слагат в немските меденки Лебкухен ,които обожавам и джинджифиловите сладки. Сладките ми са за зимен празник в детската градина и затова ги украсих подобаващо и сложих разбира се коледни стикерчета.

ПРОДУКТИ

170 мл.вода
1/2 ч.л.хл.сода
1ч.л.лимонов сок
100 мл.олио
3 с.л. течен мед
60 гр.захар
1/2ч.л. канела
1щ.кардамон
1щ.карамфил
1/2 ч.л.джинджифил
340 гр. брашно
сусамов локум

 За украса 
100 гр. наситнени бадеми
100 гр.шоколадови пръчици
50гр. орехи
40 гр.кокосови стърготини
100 гр бял шоколад
100 гр.черен шоколад
Коледни стикери

ПРИГОТВЯНЕ

Продуктите се разделят на сухи и мокри съставки.Водата,олиото и меда се смесват.Добавя се содата смесена с ч.л.лимонов сок.
Захарта се смесва с брашното като се добавят и подправките.
В сухите съставки се изливат постепенно мокрите съставки.


Замесва се меко тесто. Късат се  малки топчета,които се сплескват в дланта и се слага парче локум.


Сладките се оформят на топчета и се подреждат в тава покрита с хартия на разстояние.
Пекат се в загрята фурна на 150°C 
до готовност.


След като се охладят,всяка меденка се потопява в разтопен бял или черен шоколад.



Избира се съответен топинг-бадеми,смляни орехи,шоколадови пръчици или кокосови стърготини.



Сърцевината им придава хубав вкус и ги прави по-меки,въпреки,че меденките на другия ден доста омекват.




Украсяват се с коледни стикери.



Меденките са добра компатия за кафето на възрастните. Но повечето ще
 "отидат " на празника на децата в детската градина.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации