ЖЕЛИРАНИ ДЕСЕРТИ ОТ ЖЪЛТА ДИНЯ И ДРУГИ ПЛОДОВЕ
Приятели ни подариха няколко дини и за голямо наше учудване повечето бяха жълти. Спомням си в детството, на една от почивките ни в с. Острец /сега квартал на гр.Априлци./
- Ловешко, в стола ни сервираха често жълти дини, но не си спомням какъв беше вкусът им.
Сега на нашия пазар не се среща такъв сорт и затова реших да попрочета повече за жълтите дини
Има приблизително 1200 вида дини. Някои от тях са розови без семена, други имат черна кора, а отвътре са яркочервени. Има и жълти.
На външен вид те не се различават от червените. Кората им е зелена с тъмнозелени ивици. Вътрешността им е различна само по цвят - семената са черни. Жълтата диня е
естествена мутация,
а не експеримент
Динята идва от Африка, като цветът ѝ първоначално е бил в нюанси от бяло до светложълто.
Днес най-разпространени са червените дини. Цветът им се дължи на антиоксиданта ликопен. Той е отговорен и за червения цвят на доматите, червения грейпфрут, годжи берито и розовата гуава. Ликопенът предпазва кожата от появата на старчески петна.
Жълтата диня не съдържа този антиоксидант, но пък е богата на бета-каротен, който допринася за летния загар. Заради наличието на протеини жълтата диня е
по-подходяща за
хапване при диета,
тъй като има по-малко въглехидрати от червената.
Двете се различават и по вкус. Жълтата не е толкова сладка - вкусът ѝ е по-скоро меден. Но сладостта ѝ в голяма степен зависи от условията, в които се отглежда.
Без достатъчно хранителни вещества, вода и топлина вкусът ѝ не е максимално добър. Затова и
повечето
производители не
садят жълти дини.
Пък и търсенето ѝ е далеч по-малко от това на традиционната, която отвътре е червена. Заради по-трудното им отглеждане жълтите дини са и по-скъпи.
Търсенето на такава е добър начин да прецените адекватно кой продавач отглежда сам стоката си. Попитайте го за жълтата диня. Ако някой наистина има градина и отглежда в нея плодове, значи се е поинтересувал от различните сортове.
И докато по нашите пазари е почти невъзможно да намерите жълта диня, в чужбина не е така.
Тя е много
популярна
в някои азиатски
страни
като Индия, Тайланд и Филипините.
Особено търсена е в Тайланд точно заради нестандартния ѝ цвят. В страната има традиция, според която определен цвят е свързан с ден от седмицата. Жълтото е традиционно за понеделниците и в повечето случаи хората избират да носят жълти дрехи, а понякога това се пренася и върху избора им на храна.
След като си похапнахме от жълтите дини реших ,че може да се компенсира оскъдната им сладост като се приготвят с тях, в комбинация с други плодове, леки летни десерти.
Единият от тях беше плодовата салата.
ПРОДУКТИ
1 резен диня
2 сини сливи
1/2 круша
няколко зърна грозде
2-3 ореха
2ч.л мед
100 мл. желираща течност/общото количество желирана течност е посочена по-долу при останалите десерти/
50мл. течна сметана за украса
За останалите два десерта са нужни следните
ПРОДУКТИ
650 мл.вода
/100 от тях са за плодовата салата/
1 и 2/3 п.желатин /17 гр. /
3 ч.л.мед
5 с.л. кафява захар
200 гр. червени боровинки
1/2 резен жълта диня
1 чепка грозде
2-3 стр. мента
ПРИГОТВЯНЕ
Най напред се приготвя желиращата течност. Желатинът се разтваря в теч
ността и на ниска степен на котлона сместа се бърка докато се разтвори желатина. Поставят се меда и захарта. Охлажда се.
Първата чаша желирани плодове се приготвят по следния начин.
1/2от червените боровинки се поставят на дъното на чашата. Поставят се 3 с.л. от желиращата течност. Чашата се накланя на едната страна и се закрепва в съд както е показано на изображението. Поставя се във фризера за 1 час. Може да се наклони и на другата страна където да се поставят например късчета от динята. Но този път нямах това търпение.
След желиране чашата се изправя и се поставят в нея късчета диня. Налива се от желиращата течност и отново чашата се връща във фризера изправена.
След желиране отгоре се подрежда грозде и се налива отново желираща течност. След желиране се украсява с мента.
Другите желирани плодове се приготвят по следния начин. На дъното на чашата се поставят останалите червени боровинки. Заливат се с желираща течност. Поставят се във фризера и след 30 мин./тук желирането е по-кратко защото плодовете са поставени хоризонтално / се подреждат късчета диня. Отново се слага във фризера за 30 мин. Направих си труда да сложа в средата на чашата формичка за сладки и вътре подредих червени боровинки.Подреждат се отстрани и гроздови зърна и се залива с желираща течност.
След 30 м. формичката се изважда и мястото,което е заела се допълва с последната желираща течност. След желиране се украсява с мента.
Това е презентацията на всички десерти.
Повече труд но, изглеждат красиво.
И е вкусно разбира се. Охладени десерти леки за похапване в летните жеги. И с различен и рядко срещаш се плод в състава си.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар