ДРАГОДАНСКА ПЪРЖЕНИЦА
Това ястие е типично за югозападна България. Обикновено се приготвя от пържени чушки и доматено пюре.
Миналата година показвах салата,която се приготвя в с. Драгодан по специфичен начин. Сега искам да покажа как се прави пърженица по драгодански. За разлика от традиционната,тази се прави с добавка на кромид лук. Той придава много приятен вкус на ястието. За разлика от традиционната пърженица,тук не се слагат яйца.
Драгоданската пърженица е изключително вкусна и ароматна и винаги се хапва с удоволствие.
ПРОДУКТИ
1 кг. тънки чушки/бяла капия или
чорбаджийски чушки/.
2 кг. домати"Рома"
3 с. л. олио
1/2 кг. кромид лук
1/2 глава чесън
магданоз
1 ч.л.сол.
1 ч.л.захар
ПРИГОТВЯНЕ
Чушките се нарязват, посолявят и се запържват в 2/3 от олиото.
Добавя се нарязания крамид. Отново се посолява. Запържва се заедно с чушките.
Доматите се попарват с топла вода и се обелват. Смилат се в робота или се нарязват на дребни късчета. Получения доматен сос се добавя към останалите продукти.
Добавя се и останалото олио и се пържи около 10 минути. Ако има нужда се посолява Добавя се захарта.
Отстранява се от котлона и се овкусява с чесън и магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар