СВАТБАРСКО ЗЕЛЕ ПО СРЪБСКИ





Сватбарското зеле в Сърбия е традиционно ястие от миналото, което се готви и днес по стари рецепти. В кухнята на сестра ми това е едно от любимите ястия.
Готви се в ресторанти и по сватби , но и в домашната кухня се приготвя  ежеседмично.




По стара традиция ястието се готви в глинени съдове на много тих огън. Обикновено ври цяла нощ.




Поднася се на другия ден  за обяд.



Понякога вместо зеле се готвят и сърми по сватбите. Но зелето е традиционно ястие. Това зеле се готви и за други празници и особено на т. н. Слави



Това зеле е сготвено от сестра ми.
За приготвянето му  в къщи са необходими:

ПРОДУКТИ

1 кг. кисело зеле
500 гр. телешко месо
500гр. свинско месо
200гр. пушена сланина
500гр. пушени ребра

ПРИГОТВЯНЕ





Зелето се нарязва на осминки т.е. на много едро.
Подреждат се  в тенджера ред зеле ред меса и сланина. Слага се червен и черен пипер. Добавя се 1ч.ч. хладка вода.
 Зелето се готви на много тих огън обикновето 2-3часа.
Ето една стара сръбска рецепта в оригинал

3 кг киселог купуса /ситније главице/, 1 кг говедјег меса, 2 папка и свињско уво, 200 гр димљене сланине, 300 гр димљених св.ребара, 3 главице црног лука, 4 црвене паприке, першун и целер лист, црни бибер у зрну.
Припремање и кување свадбарског купуса :
Купус опрати у две воде, одбацити спољашње листове и сваку главицу пресећи на осмине.
Корен купуса одстранити и сваку осмину пресећи на три дела.
Месо и остале састојке исећи на веће комаде.
Лук исећи на коцкице, паприку на колутове, додати шаку исецканог першуновог и целеровог листа.
Слагати у лонац ред купуса, преко њега мало лука, першуновог и целеровог листа, неколико зрна бибера и од сваке врсте меса.
Поновити док се не потроше сви састојци а завршити слагање на врху купусом. Налити хладном водом и ставити на јачу ватру да проври.



ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Популярни публикации