ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ДОМАТИ С ОРИЗ И БЕКОН НА ФУРНА
Популярно ястие, което се готви през лятото. Зимата се приготвя само с чушки. Предимно замразени или изсушени.
Традиционно плънката за чушките се пържи в тиган преди да се напълнят. Но баба ми по майчина линия винаги праваше сурова плънка,без запръжка.
Това спестява време и зеленчуците остават свежи и много вкусни. Аз добавих и зелени подправки,типични за пролетта, които и сега растат в градината ни-лапад и коприва.
ПРОДУКТИ
5 броя широки чушки за пълнене
4 домата
За плънката
100гр. бекон
1 гл.кромид
1 морков
2-3 стърка коприва
1 връзка лапад
1/2 връзка магданоз
1 връзка джоджен
2 стърка целина
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л кимион
1 с.л.вегета
За соса
1 кг. домати "Рома"
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
1/2ч.ч. вода
ПРИГОТВЯНЕ
Чушките се почистват от семето.
От горната страна на доматите се отрязва капаче. Вътрешността на домата се издълбава с лъжичка.
Оставя се малко от отделената течност на дъното на домата.
Подготвя се плънката.
Лукът и морковите се нарязват.
Добавя се бекона, нарязан на кубчета.
Копривата не се попарва, а се нарязва.
Добавят се лапада и останалите зелени подправки.
Оризът се измива и добавя към сместа.
Слагат се и сухите подправки.
Добавя се зехтин.
Доматите се пълнят със сместа.
Чушките също се пълнят със смес .Край отвора се слага късче от домат.
Вътрешността от доматите и останалите обелени и смляни домати и водата се поставят в тавичката, в която ще се пече ястието. Посолява се.
Подреждат се чушките и доматите.
Ястието се пече на 200°С около 30 минути.
Поднася се с подправено с магданоз и джоджен.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар