ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ДОМАТИ С ОРИЗ И БЕКОН НА ФУРНА


Популярно ястие, което се готви  през лятото. Зимата се приготвя само с чушки. Предимно замразени или изсушени.
Традиционно плънката за чушките се пържи в тиган преди да се напълнят. Но баба ми по майчина линия винаги праваше сурова плънка,без запръжка.
Това спестява време и зеленчуците остават свежи и много вкусни. Аз добавих и зелени подправки,типични за пролетта, които и сега растат в градината ни-лапад и коприва.


ПРОДУКТИ

 5 броя широки чушки за пълнене 
4 домата

 За плънката

100гр. бекон
1 гл.кромид
1 морков
2-3 стърка коприва
1 връзка лапад
1/2 връзка магданоз
1 връзка джоджен
2 стърка целина
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л  кимион
1 с.л.вегета

За соса

1 кг. домати "Рома"
1 ч.л.сол
1  ч.л. захар
1/2ч.ч. вода

ПРИГОТВЯНЕ



Чушките се почистват от семето.


От горната страна на доматите се отрязва капаче. Вътрешността на домата се издълбава с лъжичка.


Оставя се малко от отделената течност на дъното на домата.
Подготвя се плънката.


Лукът и морковите се нарязват.


Добавя се бекона, нарязан на кубчета.


Копривата не се попарва, а се нарязва.


Добавят се лапада и останалите зелени подправки.


Оризът се измива и  добавя към сместа.


Слагат се и сухите подправки.





Добавя се зехтин.


Доматите се пълнят със сместа.


Чушките също се пълнят със смес .Край отвора се слага късче от домат.



Вътрешността от доматите и останалите обелени и смляни домати  и водата се поставят в тавичката, в която ще се пече ястието. Посолява се.


Подреждат се чушките и доматите.


Ястието се пече на 200°С около 30 минути.



Поднася се с подправено с магданоз и джоджен.


ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации