ЕКЛЕРОВА ТОРТА "МИМИ"
Не знам защо от толкова години /може би 35/ не съм правила тази красива и вкусна торта. Последната ми еклерова торта беше направена в кексова форма- тип кукла Барби.
Когато си мислех каква торта да направя за рождения ден на племенницата ми
Ясмина се сетих, че дъщеричката и Елена много обича еклери, които с удоволствие купуваме от малка сладкарничка в Дупница, когато малката хубавица ни гостува. И тогава не бе далеч от мисълта ми да съчетая любимите еклери с точно такава торта.
Отдавна исках да направя нещо за Ясмина. Не бях там когато се дипломира или когато имаше хубави поводи за празнуване. Сега когато бяха със сестра ми и Елена близо до мен се появи възможност и повод да направя тортата точно за рождения и ден. И така замисълът ми се осъществи и еклеровата торта беше готова за празника.
ПРОДУКТИ
За блата
яйца - 2 броя
захар - 180 г
брашно - 160 г
бакпулвер - 1/2 пакетче
За баварския крем
яйца - 2 броя
захар - 250 г
прясно мляко - 600 мл
желатин - 10 гр.
ванилия - 2 прахчета
сметана - 200 мл течна
За еклерите
125 брашно
100мл.вода
80гр. краве мляко
4 яйца
щ.сол
480 мл. прясно мляко
2 пак. ванилиева захар
2 яйца
60 гр. захар
40гр. царевично нишесте
+
Маслен крем
масло - 100 г
пудра захар - 3 с.л.
сметана - 2 с.л. от разбитата сметана за баварския крем
За малиновото желе
300 гр. малини
200мл.малинов сок
10 гр желатин на прах или 6 1/2 листчета от желатин.
15гр.масло
За украса
4 с.л.от разбитата сметана
150 гр.филирани бадеми
1/3 лист трансферно фолио за шоколадовите фигурки
няколко /6 бр./ малини
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред се приготвят еклерите.
Водата със солта се загрява до кипване. Прибавя се маслото.
Брашното се изсипва изведнъж.
Бърка се енергично до получаване на твърдо тесто,което се отделя от съда.
Отстранява се от огъня и се охлажда кратко.
Прибавят се яйцата едно по едно до пълно усвояване.
Сместа трябва да е гладка и да не пада от лъжицата.
В тавичка /подмазана/ на разстояние се шприцоват гладки еклери във форма на профитероли на разстояние едни от други. Пекат се на 200 °С около 30 мин. Фурната по време на печене не се отваря.
Еклерите се пълнят с млечно -масления крем.
Кремът се приготвя като към врящото мляко се добавя разтвореното в малко студено мляко нишесте и разбитите яйца.
Кремът се доварява до нужната гъстота, излива се в съд и се покрива с стреч-фолио до охлаждането му.
Маслото се разбива със захарта.
Постепенно се добавя яйчният крем. Еклерите се пълнят с него с помощта на шприц без накрайник.
Ето целият процес на приготвяне на еклерите.
За блата,яйцата се разбиват със захарта.
Прибавя се брашното с бакпулвера. Тестото се пече във форма за торта с d=24см. около 20 минути.
Блатът се разделя на две половини.Едната от тях се връща във формата и се намазва с част от баварския крем. Приготвянето му може да се открие тук .
Върху крема се подреждат еклерите. Между тях и върху тях се намазва пак от баварския крем. Поставя се втората половина от блата. Отгоре се подреждат плътно малините.
Приготвя се и желирания малинов сок. Желатинът на листчета или на прах се накисва във водата и се разтопява на водна баня. Леко се охлажда и внимателно се излива върху малините.
Тортата се оставя да се стегне и се изважда от формата. Отстрани се намазва от останалия крем от пълнежа на еклерите.
Бадемите се запичат на тиган и се поставят отстрани на тортата,след което тя се поставя в хладилника.
През това време се подготвя трансферното фолио.
Изрязват се малки фигурки-сърчица,триъгълници,квадратчета./ Аз ползвах само сърчицата после./
Всяка фигурка се намазва с разтопен на водна баня шоколад откъм грапавата страна на фолиото.В противен случай оцветяването на какаовото масло няма да се прояви. Фигурките се поставят в хладилника да стегнат.
Разбива се сметаната.
Оформят се розички./общо 12броя /През розичка се поставя по една малинка и шоколадово сърчице.
Тортата е готова за празника.
Изглед от близо.
И разрез.
И по -отблизо.
Накрая остава да празнуваме!
Честит рожден ден,Мими!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар