ДЪРПАНА БАНИЦА С ТИКВА И ОРЕХИ
Отдавна не съм правила домашно приготвени кори за баница. Не бях го планирала ,защото лятото предразполага към направа на по-леки специалитети.
Но в навечерието на откриване на ловния сезон, съпругът ми заедно с приготовленията за лова си беше приготвил идеята да получи от мен домашно приготвена баница. Може би звучи, че няма никаква връзка между откриването на ловния сезон и баницата,но в същност в деня на откриване на лова с пернат дивеч, ловците организират парти с всякакви вкусотии. За част от тях заслуга имат жените на ловците.
Моят съпруг не ми каза направо да приготвя баница, а намекна за това осигурявайки все още зелена, но добре изглеждаща тиква.Но най-важното е, че ставаше за баница.Кората и беше твърда, но не чак толкова и лесно се обели. Използвах кухненския робот и по-едрото ренде свърши добра работа.
Подготвих и орехите и вече бях готова с по-лесната част. Замесването на тесто и разтеглянето на корите не беше най-бързата манипулация от технологията в сравнение с готово разточените кори,но затова пък баницата стана много вкусна и с добър вид. Все пак имам някои впечатления,които не мога да не споделя. Нямах брашно за баница, а такова от същите мелници,но Класик. Важно е обаче да се използва брашно за баница, защото е с по-голям процент на протеини.Това е важно,защото тестото става по-еластично. Друго,което е от съществено значение е, че ако се използва и най-малко количество мая,това прави корите също по-малко еластични. Аз обаче съзнателно използвах мая, защото исках да няма и най-малко вглетени части от кората , ако все пак не се разтегли перфектно. Аз съм използвала и друг вариант когато баницата е без мая. В този случай удебелените части се отделят и после това тесто се премесва и може да се направят питки , които може са видите тук ,които преди време нарекох "От дефект ефект".
Сега обаче тестото ми беше с мая и пак събрах удебелените краища и от тях оформих още 2 топчета за две кори баница. И така ако някой държи корите да са много тънки,няма нищо лошо в това да се отделят краищата и да им се измисли предназначение.И сега да пристъпя към приготвянето на баницата.
ПРОДУКТИ
За корите
750 гр. брашно
2 яйца
300 мл. газирана вода
2 с.л.зехтин
2 с.л.оцет
1/4ч.л. сол
1 ч.л.суха мая
За плънката
1 тиква/цигулка/
300 гр. орехи
1 ч.л. канела
150 гр. галета от бисквити, смляни в блендър
100 мл. олио за намазване на корите
За поръска
пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ
Най-напред приготвяме плънката. Тиквата се разрязва обелва и се рендосва с помощта на кухненски робот или домакинско ренде. Не се посолява и не се слага захар, за да не се овлажни много и в последствие това да вглети корите. Орехите се наситяват в робота или хаванче. Приготвя се тестото за баницата.
Брашното се пресява със солта.
Добавя се маята.
Слага се зехтина
и яйцата.
Накрая се добавя и газираната вода.
Замесва се меко тесто за баница. /по-меко отколкото за питка/ Технологията на месене е описана тук .
Разделя се на 6 части.
От тях се оформят питки,които обилно се мажат с олио. Тестото се оставя за 20 минути да отпочине.
Към орехите се добавя канелата.
Бисквитите са смляни за получаване на галета.
Разтегля се първата кора. Маже се с олио и се поръсва с
орехи, захар и канела.
Поръсва се и галета.
Сега вече кората има солидна основа за поставяне на тиквата,която не се
отцежда от течността , която пуска.
Поставя се и тиквата. Кората се навива, като покривката внимателно, но рязко се повдига, за да се образува въздух между стените на образувалото се тестено руло.
Първото руло се навива като охлюв и се поставя в тавата върху хартия за печене.
Така се процедира и с останалите кори
до изпълване на тавата.Общо се събраха 5 кори.
Подредената баница се пече на 250°С около 20 минути. Намалява се на 160°С и се пече още 10 минути.
За омекване на кората на баницата се покрива с мокра кърпа.
След охлаждане баницата се поръсва с пудра захар и се нарязва.
Изглежда доста съблазнително.
И може да се консумира с айрян, чай, кафе
Останалото тесто от шестте топчета и отделеното от удебелените краища на корите се оформят още 3 корички, които се навиват самостоятелно и се поставят в продълговата тава, подмазана с олио. Баничките се печат при същите условия. Когато баничките се охладят също се поръсват с пудра захар.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар