ЛИМОНОВИ ПОНИЧКИ


 Търсих подходяща рецепта за лимонови понички в Интернет, но нищо не ми хареса и почти се бях отказала.
Но както и друг път се оказва добри възможности се намират в кулинарните групи.
Наскоро Ваня Митева публикува чудесни лимонови понички.
Не можеше да не ги направя..
Само че аз приготвих половин доза и замених кристалната захар с кокосова и кравето масло с кокосово.  Вместо лимонови корички сложих конфитюр от портокалови и лимонови корички.
Глазурата замених с бял шоколад. 
 Отгоре гарнирах със стърготини от бял и черен шоколад. Формата ми е за 6 понички и сместа се събра точно в шесте гнезда

Ето рецептата с цялата доза

ПРОДУКТИ

200 гр. брашно

1 яйце 

120 гр. захар/ кокосова захар

120мл. прясно мляко

50 гр. кисело мляко

50 гр.краве /кокосово масло

50 гр. олио

60 мл. лимонов сок 

1,5 ч.л. бакпулвер 

4 ч.л. лимонови корички/конфитюр от портокалови и лимонови корички 

аромати 

Глазура

160 гр. захар

20 гр лимонов сок 

Или

100 гр. бял шоколад 

шоколадови стърготини 


ПРИГОТВЯНЕ 





1. Яйцето, кокосовата захар,млеката,разтопеното кокосово масло и олиото, лимоновият сок и ароматите се слагат в блендера и се разбиват до стопяване на захарта.


2. Прибавя се пресятото брашно и бакпулвера и се разбива.


3. Сместа се разпределя в гнездата на формичката. Пече се на 160°© около 25 минути. Поничките се охлаждат  около 30 минути.


ш

4. Изваждат се от формата , която се почиства добре.



5. Шоколадът се начупва и разпределя в гнездата на формичката.


6..Поставя се във фурната на 50°© за 20 минути.


7. Поничките се слагат отново в гнездата в положението, в което са се пекли . Слагат се в хладилника за около 2 часа да стегне шоколадът





8. Шоколадът прозира, защото е малко. В противен случай повърхноста щеше да бъде много твърда. 




9. Поничките се намазват с разтопен  бял шоколад 
 и се посипват с шоколадови стърготини.


10. Опитани са и са чудесни!




ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации