КОЗУНАЧЕНА ПИТКА ПОРТОКАЛОВО ВЪЛШЕБСТВО


У дома отбелязваме Бабинден днес на 21 януари. 

Не че не признаваме новият стил на празника 8 януари,  а защото е веднага след Ивановден и не
може да се подготвим за празника.





 Тази година направих козуначена питка с портокалов сок и конфитюр от портокалови корички. Стана истинско портокалово вълшебство.

Ето и рецептата.


ПРОДУКТИ

400 гр. брашно

2 яйца и 1 белтък 

1 жълтък за намазване на питката 

14 гр. прясна мая

80 гр. мазнина/краве масло и мас/

150 гр. прясно изцеден портокалов сок 

За активиране на маята 

1с.л.захар

2с.л.брашно

3 с.л.прясно мляко

За плънката

60 гр. масло

1с.л.какао

3 с.л.портокалови корички-конфитюр 


ПРИГОТВЯНЕ 

1. Най-напред се активира маята като се смесва с посочените продукти и се оставя да престои 12 минути.


2. Заедно с останалите продукти/без мазнината/ се прибавя към пресятото брашно.


3. Омесва  се тесто, което престоява 10 минути.


4. Започва втриването на меката мазнина на части. Тестото се омесва добре.



5. Слага се на топло в загрята на 50©и изключена фурна за 35 минути.


6 Тестото се разточва на кора -/50 см.дължина/


7. Намазва се с плънката/какао,масло, конфитюр/




8. Навива се на руло.



9. Разрязва се с остър нож по дължина. Обръща се откъм разрязаните страни и се поставя на кръст. Сплита се.


9. Разполага се в кръг във формата,покрита с хартия за печене.


10.Втасва още 30 минути във фурната. Намазва се с жълтък и олио. 

11. Пече се на 150©около 40 минути.



12. Чудесна е на вкус!
Здраве за всички баби и внучетата им!


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации