КОЗУНАЧЕНА ПИТКА ПОРТОКАЛОВО ВЪЛШЕБСТВО
У дома отбелязваме Бабинден днес на 21 януари.
Не че не признаваме новият стил на празника 8 януари, а защото е веднага след Ивановден и не
може да се подготвим за празника.
Тази година направих козуначена питка с портокалов сок и конфитюр от портокалови корички. Стана истинско портокалово вълшебство.
Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ
400 гр. брашно
2 яйца и 1 белтък
1 жълтък за намазване на питката
14 гр. прясна мая
80 гр. мазнина/краве масло и мас/
150 гр. прясно изцеден портокалов сок
За активиране на маята
1с.л.захар
2с.л.брашно
3 с.л.прясно мляко
За плънката
60 гр. масло
1с.л.какао
3 с.л.портокалови корички-конфитюр
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се активира маята като се смесва с посочените продукти и се оставя да престои 12 минути.
2. Заедно с останалите продукти/без мазнината/ се прибавя към пресятото брашно.
3. Омесва се тесто, което престоява 10 минути.
5. Слага се на топло в загрята на 50©и изключена фурна за 35 минути.
6 Тестото се разточва на кора -/50 см.дължина/
7. Намазва се с плънката/какао,масло, конфитюр/
8. Навива се на руло.
9. Разрязва се с остър нож по дължина. Обръща се откъм разрязаните страни и се поставя на кръст. Сплита се.
10.Втасва още 30 минути във фурната. Намазва се с жълтък и олио.
11. Пече се на 150©около 40 минути.
12. Чудесна е на вкус!
Здраве за всички баби и внучетата им!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар