РОЗИЧКИ С ОРЕХИ,ШАМФЪСТЪК И ПОРТОКАЛОВ СИРОП


 Не мога да нарека тези сладкишчета баклава, не само защото сиропът е от натурален портокалов сок и е по-рядък от този за баклава. 

Тук се използва и заливка от яйца и мляко както при турския сладкиш тюл перде таслатъ. С други думи прилича на баклава, но не е такава.

Затова се определя като сиропиран десерт.

Освен това според рецептата първично сладкишът се пече 80 минути. Аз пекох 60 минути и дори това е много въпреки ниската температура 

Количеството на сиропа също беше малко. 

Аз направих една много малка доза от сладкиша,защото не знаех дали ще се хареса у дома. Но напротив одобри  се с мнението, че е по-хубав от баклава.

Рецептата ми е за тази малка доза.

ПРОДУКТИ 

6 кори от пакет за баница 

30 гр. краве масло за намазване на корите

65 гр. масло горещо за поливане на оформените розички 

100гр. орехи и шамфъстък ситно счукани 

6 ч.л.конфитюр от портокалови корички 

За заливка

1 яйце

125 мл. прясно мляко

30 гр захар

1 ампула есенция ванилия

За сиропа

250 гр. прясно изцеден портокалов сок 

150 гр. захар

20 гр масло 

ПРИГОТВЯНЕ 

1. Най-напред се сварява сиропа. Изцеденият сок и захарта се загряват и сместа ври 3-4 минути.Прибавя се маслото. 



2. Всяка кора се намазва до половината на дължина с масло и се поръсва с орехи, шамфъстък и портокалови корички. Покрива се с другата половина от кората.

3.Навива се като хармоника като се внимава да не изпадне плънката.

4. Навива се като розичка и се подрежда във форма за кекс, подмазана с масло. Сгорещява се останалото масло и се полива върху оформените розички.

5. Пече се на 160 °© не повече от 45 минути.



6. През това време се приготвя заливката. В блендера се развиват яйцето и млякото със захарта и ванилията. С тази смес се заливат розичките. 

7..Отново се пече 30 минути.


8. Горещите рози се поливат с охладеният сироп. Оставят се да попият няколко часа или до сутринта.




9. Поръсват се с останалите орехи и шамфъстък.




ДОБЪР АПЕТИТ!




За да отворите линка кликнете върху източник!

Коментари

Популярни публикации