РОЗИЧКИ С ОРЕХИ,ШАМФЪСТЪК И ПОРТОКАЛОВ СИРОП
Не мога да нарека тези сладкишчета баклава, не само защото сиропът е от натурален портокалов сок и е по-рядък от този за баклава.
Тук се използва и заливка от яйца и мляко както при турския сладкиш тюл перде таслатъ. С други думи прилича на баклава, но не е такава.
Затова се определя като сиропиран десерт.
Освен това според рецептата първично сладкишът се пече 80 минути. Аз пекох 60 минути и дори това е много въпреки ниската температура
Количеството на сиропа също беше малко.
Аз направих една много малка доза от сладкиша,защото не знаех дали ще се хареса у дома. Но напротив одобри се с мнението, че е по-хубав от баклава.
Рецептата ми е за тази малка доза.
ПРОДУКТИ
6 кори от пакет за баница
30 гр. краве масло за намазване на корите
65 гр. масло горещо за поливане на оформените розички
100гр. орехи и шамфъстък ситно счукани
6 ч.л.конфитюр от портокалови корички
За заливка
1 яйце
125 мл. прясно мляко
30 гр захар
1 ампула есенция ванилия
За сиропа
250 гр. прясно изцеден портокалов сок
150 гр. захар
20 гр масло
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най-напред се сварява сиропа. Изцеденият сок и захарта се загряват и сместа ври 3-4 минути.Прибавя се маслото.
2. Всяка кора се намазва до половината на дължина с масло и се поръсва с орехи, шамфъстък и портокалови корички. Покрива се с другата половина от кората.
3.Навива се като хармоника като се внимава да не изпадне плънката.
4. Навива се като розичка и се подрежда във форма за кекс, подмазана с масло. Сгорещява се останалото масло и се полива върху оформените розички.
5. Пече се на 160 °© не повече от 45 минути.
6. През това време се приготвя заливката. В блендера се развиват яйцето и млякото със захарта и ванилията. С тази смес се заливат розичките.
7..Отново се пече 30 минути.
8. Горещите рози се поливат с охладеният сироп. Оставят се да попият няколко часа или до сутринта.
9. Поръсват се с останалите орехи и шамфъстък.
ДОБЪР АПЕТИТ!
За да отворите линка кликнете върху източник!
Коментари
Публикуване на коментар