НОВОГОДИШНА СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА


 Произходът на палачинките се търси в античността, а данни за консумацията им се откриват още в Древна Гърция и Рим.

Първите ясно обозначени рецепти за палачинки се включват в готварски книги от 1439 година. При процеса на печене те се пекат само от едната страна в един и същи момент. Това изисква да се обръщат, за да се доопекат.

Древните гърци приготвяли палачинки, наречени „теганити“.

Думата произлиза от гръцката „тагенон“, която означава „тиган“. Древногръцките поети Кратинус и Магнес пишат за тях в своята поезия още през 5-ти век пр. Христа.

В Древна Гърция и Рим „тагенити“ се приготвяли от пшенично брашно, зехтин, мед и изварено мляко. Поднасяли ги за закуска.

През 15-ти век думата pancakes“ – „палачинки се появява  и в английския език.

Палачинките днес са желано лакомство за закуска и десерт. Сервира се често в делник или празник.

Едно от приложението на палачинките в съвременната кулинария е торта от палачинки. Пълнежът между тях може да бъде различен ,шоколад, сметана, крем сирене, пудинг. Всичко може да се комбинира и сложи между палачинките.

Аз до сега не съм правила сладка палачинкова торта ,но солена вече правих.

В навечерието на Нова година реших да направя такава със сирена,салата  и деликатесни риби. Получи се интересна и много вкусна тортичка.

ПРОДУКТИ

За палачинките

2 яйца

120 гр.брашно

150гр.кисело мляко 

50 мл.вода

2ч.л.бакпулвер

2 с.л.зехтин

краве масло за намазване на палачинките

олио за тавата/2-3с.л./

За млечната майонеза

200мл.олио

100мл.плясно мляко

1с.л. лимонов сок

сол,горчица

За крема от сирена

250 гр.крема сирене

80 гр меко топено сирене

3 с.л.млечна майонеза

За салатата

1 гл. червено цвекло

2 моркова

1 зелена ябълка

семена

1с.л. оцет от нар 

1/4 ч. л.сол

1с.л.сос от нар

1с.л. зехтин 

Риби

1 консерва риба тон

50 гр.пушена сьомга

За украса

4 яйца от пъдпъдъци

1 чери доматче

1 соленка Елхичка

ПРИГОТВЯНЕ



1. Приготвя се майонезата като към олиото се слага прясното мляко. С пасатор се изтегля нагоре до получаване на кремообразна смес. Прибавят се сока от лимон, солта и горчицата. Разбърква се. Прибира се до употреба.


2.Приготвят се палачинките в
 последователността дадена на изображенията. От сместа се получиха 10 палачинки. Използвах за тортата 8.

3. За крема от сирена най напред се разбива топеното сирене като се прибавя по малко от майонезата. Слага се и крем сиренето/сирене крема,каймак/. Оставя се на страна.


4. Приготвя се салатата от цвекло, моркови и ябълка. Продуктите се обработват настъргват, овкусяват и поръсват със семена.

5. Рибата тон се изважда от консервата и се смесва с 1/2 от крема със сирена.
6. В подходяща чиния се слага палачинка и се намазва  с 1-2 лъжици от сместа.


7. Слага се втора палачинка и се намазва тънко с крем от сирена и се слага от салатата.


8. Отново се слага палачинка,намазва се с крем и се подрежда от сьомгата.
9. Така се продължава до изчерпване на продуктите. 
Сложени са 7 палачинки с плънка. Отгоре се слага 8 палачинка и се намаза с крем от сирена.



10. Цялата торта се намазва и заглажда с крема и останалата майонеза Оставя се, за да може да попие плънката.

 

11.  От яйцата се правят фигурки. От домата също се прави фигура. Той  издълбан и напълнен с крем от сирена.

12. Украсява се с фигурките,магданоз,копър и нар.



13. Тортата вече е на празничната маса.





ДОБЪР АПЕТИТ!

ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!🎅🎅🎅



Коментари

Популярни публикации