НОВОГОДИШНА СОЛЕНА ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА
Произходът на палачинките се търси в античността, а данни за консумацията им се откриват още в Древна Гърция и Рим.
Първите ясно обозначени рецепти за палачинки се включват в готварски книги от 1439 година. При процеса на печене те се пекат само от едната страна в един и същи момент. Това изисква да се обръщат, за да се доопекат.
Древните гърци приготвяли палачинки, наречени „теганити“.
Думата произлиза от гръцката „тагенон“, която означава „тиган“. Древногръцките поети Кратинус и Магнес пишат за тях в своята поезия още през 5-ти век пр. Христа.
В Древна Гърция и Рим „тагенити“ се приготвяли от пшенично брашно, зехтин, мед и изварено мляко. Поднасяли ги за закуска.
През 15-ти век думата „pancakes“ – „палачинки“ се появява и в английския език.
Палачинките днес са желано лакомство за закуска и десерт. Сервира се често в делник или празник.
Едно от приложението на палачинките в съвременната кулинария е торта от палачинки. Пълнежът между тях може да бъде различен ,шоколад, сметана, крем сирене, пудинг. Всичко може да се комбинира и сложи между палачинките.
Аз до сега не съм правила сладка палачинкова торта ,но солена вече правих.
В навечерието на Нова година реших да направя такава със сирена,салата и деликатесни риби. Получи се интересна и много вкусна тортичка.
ПРОДУКТИ
За палачинките
2 яйца
120 гр.брашно
150гр.кисело мляко
50 мл.вода
2ч.л.бакпулвер
2 с.л.зехтин
краве масло за намазване на палачинките
олио за тавата/2-3с.л./
За млечната майонеза
200мл.олио
100мл.плясно мляко
1с.л. лимонов сок
сол,горчица
За крема от сирена
250 гр.крема сирене
80 гр меко топено сирене
3 с.л.млечна майонеза
За салатата
1 гл. червено цвекло
2 моркова
1 зелена ябълка
семена
1с.л. оцет от нар
1/4 ч. л.сол
1с.л.сос от нар
1с.л. зехтин
Риби
1 консерва риба тон
50 гр.пушена сьомга
За украса
4 яйца от пъдпъдъци
1 чери доматче
1 соленка Елхичка
ПРИГОТВЯНЕ

3. За крема от сирена най напред се разбива топеното сирене като се прибавя по малко от майонезата. Слага се и крем сиренето/сирене крема,каймак/. Оставя се на страна.
11. От яйцата се правят фигурки. От домата също се прави фигура. Той издълбан и напълнен с крем от сирена.
12. Украсява се с фигурките,магданоз,копър и нар.
Коментари
Публикуване на коментар