В сезона на тиквите и портокалите не може да не се направи чийзкейк с тях.
По цвят си приличат, но бях любопитна дали ще се съчетаят и по вкус.
Съчетават се общо взето, но все пак тиквата превзема вкуса.
За сметка на това портокаловите корички в белия крем придават страхотен вкус и аромат.
Бордюрът от вафлени пурички придава завършеност на сладкиша.
За допълнително вкусово нюансиране сложих и дулсе делече.
ПРОДУКТИ
За основата
220гр. бисквити
125 краве масло
1с.л.прясно мляко
За тиквения слой на кейка
2 портокала
300гр. печена тиква
1 с. л мед
За млечния слой
180гр. сирене крема
400 гр. заквасена сметана
2 с.л.мед
20 гр.желатин/ по 10 гр. за двата слоя/
2 ч.л.дулсе делече
2 с л. конфитюр от портокалови корички
За бордюр
ваафлени пурички
ПРИГОТВЯНЕ
1. Най напред се приготвя основата. Бисквитите се смилат в блендер. Добавя се разтопеното масло и млякото. Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене.
2. Добре се утъпква по дъното на формата.
3. Подреждат се и вафлените пурички като бордюр.
4. Подготвят се слоевете отгоре.
5. Печената тиква се пасира. Прибавя се изцеденият портокалов сок и меда.
6. Крем сиренето се пасира с меда.Прибавя се заквасената сметана и конфитюра от портокалови корички.
7. Желатинът се разтопява на водна баня в два съда-единият за тиквения слой, другият за млечния.
8. Прибавят се към двете смеси.
9. Портокалово тиквата смес се поставя върху бисквитената основа във формата.
10. Към 1/3 от млечната смес се прибавя дулсе де лече и се разбърква. Тази смес се поставя върху портокалово тиквената слой. Отгоре се слага останалата / 2 /3/ смес.
11. С помощта на шишче се правят няколко въртеливи движения, за да се меланшират смесите.
12. Формата се слага в хладилника, за да стегнат смесите. Повърхността не е много гладка, заради портокаловите корички.
13. Чийзкейкът е готов и аранжиран с резенчета портокал и цветчета от печена тиква .
Разрез на чийзкейка. Изглежда добре. И на вкус е превъзходен!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар