ПОРТОКАЛОВО ТИКВЕН ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ








 В сезона на тиквите и портокалите не може да не се направи чийзкейк с тях. 
По цвят си приличат, но бях любопитна дали ще се съчетаят и по вкус.
Съчетават се общо взето, но все пак тиквата превзема вкуса.
За сметка на това портокаловите корички в белия крем придават страхотен вкус и аромат.
Бордюрът от вафлени пурички придава завършеност на сладкиша.
За допълнително вкусово нюансиране сложих и дулсе делече.




ПРОДУКТИ


За основата

220гр. бисквити
125 краве масло
1с.л.прясно мляко

За тиквения слой на кейка

2 портокала
300гр. печена тиква 
1 с. л мед

За млечния слой

180гр. сирене крема
400 гр. заквасена сметана
2 с.л.мед
20 гр.желатин/ по 10 гр. за двата слоя/
2 ч.л.дулсе делече
2 с л. конфитюр от портокалови корички 
 
За бордюр 

ваафлени пурички 

ПРИГОТВЯНЕ 



1. Най напред се приготвя основата. Бисквитите се смилат в блендер. Добавя се разтопеното масло и млякото. Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене.


2. Добре се утъпква по дъното на формата.

3. Подреждат се и вафлените  пурички като бордюр.

4. Подготвят се слоевете отгоре.

5. Печената тиква се пасира. Прибавя се изцеденият портокалов сок и меда.

6. Крем сиренето се пасира с меда.Прибавя се заквасената сметана и конфитюра от портокалови корички.

7. Желатинът се разтопява на водна баня в два съда-единият за тиквения слой, другият за млечния.

8. Прибавят се към двете смеси.


9. Портокалово тиквата смес се поставя върху бисквитената основа  във формата.




10. Към 1/3 от млечната смес се прибавя дулсе де лече и се разбърква. Тази смес се поставя върху портокалово тиквената слой. Отгоре се слага останалата / 2 /3/ смес.



11. С помощта на шишче се правят няколко въртеливи движения, за да се меланшират смесите.

12. Формата се слага в хладилника, за да стегнат смесите. Повърхността не е много гладка, заради портокаловите корички.



13. Чийзкейкът е готов и аранжиран с резенчета портокал и цветчета от печена тиква .


Разрез на чийзкейка. Изглежда добре. И на вкус е превъзходен!




ДОБЪР АПЕТИТ!









Коментари

Популярни публикации