МИНИ АРТ ФОКАЧИ С ПЪЛНЕЖ



 Отдавна не съм правила фокача.
 Давала съм информация за нейната история. 
Доста се чудех дали това, което направих е фокача тъй като печивото ми е с пълнеж.
 В края на краищата фокачата е 
е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин, върху него домати и маслини или само маслини и лук.
Значи фокача си е!



Последната фокача, която направих беше в стила арт, защото компонентите в украсата представяха конкретно изображение.
Сега отново реших да направя такова, но доста семпло, защото акцентът трябваше да падне върху идеята за пълнено хлебче.
Нещо като сандвич, но все пак фокача.
Гледах клипче, но визията там беше още по-семпла, а на мен ми се искаше да прилича на нещо зимно според сезона.
Така че от там остана само идеята.

Визията, тестото и пълнежът са си мои.

И така ето моята изработка.
 Не използвах цялото тесто 1/3 оставих, замразих за друг път, въпреки че първоначално исках да направя 3 питки.


ПРОДУКТИ

160 гр брашно от спелта

140 гр бяло брашно

2 жълтъка

150 гр. кисело мляко

12 гр.прясна мая

60 гр.масло и зехтин

зехтин за намазване

1 к. л.сол

1 щ. захар

Сухи подправки

Чубрица,риган,сминдух

Зеленчуци и копър за украса

1 жълтък за намазване

ПЪЛНЕЖ

1  малка консерва риба тон

150 гр.каймак/сирене Крема

1 с.л.зехтин

пера от зелен лук

копър


ПРИГОТВЯНЕ




1. Активира се маята и прибавя към пресятото брашно. Слагат се и другите продукти.


2. Омесва се меко тесто,което втасва 30 минути на топло.




3. Две части от тестото по 200 гр. се оформят с ръка на плоски питки.Намазват се със зехтин.

 Третата се оставя и се замразява или се оформя трета питка. Аз направих две.




4. От зеленчуците и копъра се оформят изображения.  Тестото втасва около 10 минути.


5. Пече се на 180°С 15 минути.


6. Фокачите се  оставят върху дъска да се охладят.


7. През това време се приготвя плънката като всичко се смесва и де прибавят перата от лука , копъра, зехтина.


8. Фокачите се разполовяват и намазват с плънката. Не е удачно да се разрязват до половината, защото горните части ще се счупят и украсата ще падне.


9. Едната е готова.


10. Другата също.


11. И сега може да се дегустира. Вкусно  е.
Добра компания  е малко туршия и чаша червено вино.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации